18.04.2018

Celiaxmoni ve Snídani s Novou

Protože jsem jako Celiaxmoni hrdou „patronkou“ osvěty, která přinese celiakům informace, pozitivní myšlení a pochopení při doživotní léčbě tohoto onemocnění, jsem tak součástí i osvětového projektu Květen měsíc bez lepku, který byl společností Schar navržen tak, aby věřejnost seznámil s problematikou celiakie.

Při této příležitosti vznikla stránka www.zitbezlepku.cz kde si můžete zdarma zkonzultovat svůj zdravotní stav nebo zjistit více informací o tomto projektu.

Na odkazu http://www.celiaxmoni.cz/bezlepkova-osveta/ najdete můj článek, který jsem psala v rámci představení tohoto projektu na konci března.

 

Snídaně s Novou

Protože je potřeba takové informace šířit do širokého okolí, byla jsem pozvána do Snídaně s Novou.

Musím říct, že i když jdu do všeho „po hlavě“, poprvé jsem přemýšlela jestli takovou nabídku vzít, protože jsem už v opravdu pokročilém stádiu těhotenství a takovému zpestření v podobě mého porodu v přímém přenosu jsem prostě chtěla předejít 🙂 Nakonec jsem nabídku přijala a termín potvrdila.

Jak už to bývá, noc před vysíláním jsem nespala, přemýšlela nad ingrediencemi, které nesmím zapomenout a hlavně, si utřídit myšlenky, protože se jedná o LIVE vysílání, kde se prostě nemůžete splést.

Nastavený budík (na 4:10) v den D jsem nakonec ani nemusela vypínat, protože jsem byla vzhůru dávno před jeho alarmem. Vše jsem si sbalila, 2x zkontrolovala (všechny suroviny jsem si musela vzít sebou) a už v 5:15 jsem byla v zákulisí hlavního studia.

Pro můj první vstup, který začínal v 6:15 jsem musela mít vše nachystané v 5:45, takže to bylo vše rychlé a náročné, pokud se nacházíte v cizím prostředí a navíc v 9.měsíci těhotenství 🙂

Zaměření

Všechny 3 vstupy jsem zaměřila na osvětu života bez lepku.

Pro tyto 3 vstupy jsem vymyslela 3 témata, která jsou podle mě (celiaka) nejzávažnější a je potřeba veřejnost upozornit, informovat nebo seznámit s možnostmi. Přiznám se, že vstupy byly tak strašně rychlé, že jsem stihla říct opravdu málo, ale je lepší předat nějaké informace, než žádné 🙂

1. vstup ( v 6:15) jsem zaměřila na oblast dětské snídaně/svačinky.

Přeci jen sama děti nemám, ale vím jak je důležité děti od mala učit správnému, akor při celiakii, kdy nemají děti na výběr a jsou závislí na tom, co bezlepkového jim rodiče nachystají. Připravovala jsem bezlepkovou svačinku do krabičky, která se skládala z bezlepkových hotových cereálii, oříšků, domácího jahodového chia džemu (recept najdete v moji kuchařce http://www.celiaxmoni.cz/produkt/muj-zivot-bez-lepku/) a to s neslazeným bílým jogurtem a čerstvými jahodami. Rychlé na přípravu, nutričně velmi vyvážené a hlavně svačinka, kterou můžete připravit pro děti na více dní předem a jen si ji mohou brát před odchodem do školy z lednice.

2. vstup (7:15) byl zaměřen na cestování s celiakií/bezlepkovou dietou

Když máte po cestě na dálnici na něco chut‘ zastavíte se na benzíně, nebo při cestování do zahraničí si prostě koupíte chybějící potravinu v supermarketu. To my celiaci, ale nemůžeme, protože na nás všude číhá lepek a nemáme možnost si koupit nic bezlepkového „rychlého“ po cestě.

Seznámila jsem tak diváky s tím, jak cestuji já a co mi nikdy nechybí při cestách po ČR nebo do zahraničí v kufru či tašce nechybí. Pokud cestuji po ČR, vždy mám v kabelce bezlepkový sandwich, bezlepkovou sušenku a ovoce. Je-li moje cesta do zahraničí delší (dovolená k moři, nebo prodloužený víkend za památkami), vždy mám sebou bezlepkový chléb, bezlepkové těstoviny a sušenky, které příjdou kdykoliv vhod. Jsem naučená jíst 5x denně a v počátcích (než jsem zjistila, že si nikde nic bezlepkového po cestě nekoupím) jsem opravdu hladověla a častokrát byla zoufalá z toho, že nic neseženu. Jsem tedy ponaučená a než abych byla hladová, nebo si kvůli (bezlepkovému chlebu, který hotel nemá v nabídce) tomu zkazila dovolenou. Ti, co celiakii nemají to mohou brát jako banalitu, proč by jste měli obětovat místo v kufru chlebu, ale já raději obětuji jedny boty, jen abych si mohla k snídani dopřát bezlepkový chleba 🙂

3. vstup (8:15) byl na téma „bezlepková párty“

Zvete přátelé na návštěvu nebo na oslavu a koupíte chipsy, tyčinky nebo něco sladkého ke kávě. Pro nás celiaky jsou to potraviny plné lepku. Naštěstí jsou dnes možnosti, že se tyto „party dobroty“ prodávájí i v bezlepkové formě a ukázala jsem tak divákům bezlepkové sýrové krekry, čokoládové sušenky nebo korpus na bezlepkovou pizzu.

Jako „rychlovku“, která nejen výborně chutná, ale je i nutričně výborná jsem připravila svoji oblíbenou řepovou pomazánku s vlašskými ořechy a rukolou, namazanou na výborném bezlepkovém tmavém chlebu. Pro oslavu nebo párty jako dělaná !  Má nádhernou barvu, která zpestří jídelní tabuli, má nevšední kombinaci hořké, sladké a kyselé chuti a i přes svoji růžovou barvu ji miluje každý chlap 🙂

 

Na závěr

Chtěla bych poděkovat moderátorům, štábu a všem, kteří byli po celou dobu natáčení vážně skvělí a to mi nedovolilo mít trému, natož v přímém přenosu porodit 🙂

I když jsem dopředu o své účasti v této relaci neavizovala, měla jsem plný mobil, instagram a facebook pozitivních reakcí a moc se těším z vaší podpory a neuvěřitelně kladných ohlasů.

Věřím, že měla moje návštěva ve Snídani s Novou smysl a otevřela vám  (pozitivně) pohled na bezlepkové stravování a život s celiakií. Ukázala jsem vám rychlé tipy, recepty a jaké báječné bezlepkové potraviny dnes můžete kdekoliv koupit.

A pokud jste nestihli LIVE přenos s Celiaxmoni ve včerejší (17.4.2018) Snídani s Novou, na odkazu níže najdete všechny moje 3 vstupy v časech 06:56, 0:34, 1:05

https://novaplus.nova.cz/porad/snidane-s-novou/video/19580-snidane-s-novou-17-4-2018/

 

Další články