09.11.2018

Drožďová polévka s nočky

Drožďová polévka s bezlepkovými nočky

 

Ingredience :

1 PL másla
1 Cibule
1/2 lžičky celého kmínu
1 kostka bezlepkového droždí
2 mrkve
2 petržele
3/4 l vody/ zeleninového vývaru
1/2 hrnku mléka (nemusí být, ale je to lepší 🙂
sůl
3 kuličky pepře
1 stroužek celého česneku

Nočky : 1 vejce, , špetka soli, máslo na špičku nože a 3 PL bezlepkové mouky

 

Postup :

V hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli na kostičky a necháme zesklovatět.
Do hrnce přidáme kmín a rozdrobené droždí. Zamícháme a necháme droždí za mírného ohně rozpustit. Vlijeme mléko a zamícháme.

Přidáme nakrájenou zeleninu na kolečka, sůl, stroužek česneku, pepř a podlijeme vodou, tak abychom měli vše pod vodou. Dusíme po pokličkou do měkka. Když máme zeleninu měkkou, dolijeme zbylou vodu/vývar a necháme povařit na mírném ohni.

K přípravě nočků potřebujete misku, do které vyklepnete vajíčko, sůl, máslo o pokojové teplotě a mouku. Lžičkou vypracujeme těsto hustší konzistence. Do vroucí polévky následně vkládáme těsto, které nabíráme pomocí čajové lžičky a vařením nám vzniknou ve vodě chutné nočky.

Polévku necháme povařit cca 5 minut a dochutíme čerstvě nasekanou petrželkou.

 

 

Celiakie a droždí?

Malá a nenápadná kostička za pár korun, která je ale plná vitamínu B !

A co celiaci a droždí? Když mě zjistili celiakii a začala jsem zjišťovat, kde se lepek nachází, droždí bylo jednou z potravin, kde lepek byl. 👇🏼
Samostatná kvasinková buňka ve svém organismu lepek ale netvoří a neobsahuje jej žádná z použitých surovin. V konečném stádiu výroby je nutno z drožďového mléka odstranit vodu a převést výrobek do pevné konzistence. To se děje na vakuových filtrech, kde se jako filtrační vrstvy používá škrob. Tento je pochopitelně zdrojem obav celiaků, jelikož se v zanedbatelném množství může (a skutečně dostává) do finálního výrobku.
Proto anichž bych dělala někomu reklamu, tak v droždí značek Noli, Fala a Vivo se používá škrob bramborový, čímž je riziko jakékoliv přítomnosti lepku v droždí vyloučeno.
Navíc u instantního droždí, které má asi třikrát větší obsah sušiny než droždí lisované, není u sušení použita žádná pomocná látka, která by mohla lepek obsahovat.
Takže celiaci nebojte se droždí, ale pozor na to, které kupujete!

Další recepty