15.06.2017

Bezlepkový veletrh 2017

Návštěva bezlepkového veletrhu v Barceloně

Před pár měsíci jsem se dozvěděla o tom, že největší bezlepkový veletrh se bude konat “za humny” a to v Barceloně !

Kromě toho, že jsem se chtěla opět do Barcelony podívat, zároveň jsem chtěla navštívit veletrh, který mě pomůže v rozvoji. Nezbývalo tedy nic jiného než zabookovat letenky, ubytování a zaregistrovat se na veletrh jako účastník 🙂

V den, kdy jsem měla odletět jsem měla press v práci a dopadlo to tak, že mě letadlo uletělo. Vzala jsem to tak, že všchno je jednou poprvé a naštěstí mě letělo za 3 hodiny směr Barcelona další letadlo. Samozřejmě, že mě letenka do letadla, které uletělo propadla, takže jsem si musela koupit na místě novou a čekat hodiny na další let.

Věděla jsem ale, že pro svůj další rozvoj na veletrh prostě musím, a let jsem si zpestřila na tolik, že jsem si řekla, že se dějí horší věci, a prostě si ten výlet užiju naplno 🙂

Objednala jsem si v letadle španělské víno a bezlepkové chipsy, abych ten bezlepkový vzdělávací víkend nějak započala 🙂

Přiletěla jsem okolo 1. hodiny ranní a již v letadle mě vítala překrásně osvětlená Barcelona.

Po check-inu na hotelu jsem šla spát okolo 2. hodiny ranní s tím, že musím vstát brzy, abych si připravila otázky na veletrh.

Přiznám se, že nevyhledávám hotelové prostředí když lítám sama, protože to není prostě můj domov, ale byla jsem tak unavená, že si ani nepamatuju, jak jsem zaspala 🙂

 

Dobré ráno Barcelono !

Každé ráno u mě začíná silnou snídání a nejvíc si ji vvždy ychutnávám v hotelovém prostředí, kde nevím co si dřív dát, nemusím nic vařit a ochutnám další kombinace, které neznám 🙂

Zůstalo to u klasiky, a to u míchaných vajíček, šunky, zeleniny, španělského choriza a černého čaje, bez kterého nemůžu začít den. Každý začínáme své ráno jinak a protože kávu nepiju, začínám s černým čajem, který je nejlepší pro start dne. Ještě před pár lety, než mě byla diagnostikovaná celiakie, jsem začínala ráno se zeleným čajem, u kterého jsem se časem dozvěděla, že je pro začátek dne, naprosto nevyhovující. Takže ráno jedině černý čaj a sklenice s vodou a citronem.

Fira Barcelona

Výstaviště Fira je velmi moderní a jeho architektura je podle mého názoru inspirována Gaudího uměním, které zdobí velkou část Barcelony.

Dveře veletrhu se otevírali až v 10 hodin, ale protože jsem měla hotel hned vedle výstaviště, vyšla jsem i tak v 9 hodin ráno, abych obhlídla terén 🙂

Přesto že je tento veletrh největší v Evropě, i tak byl pouze v jednom pavilonu, protože je gluenfree svět stále velkou neznámou.
Než jsem na veletrh odletěla, informovala jsem se o tom, jací výrobci budou vystavovat a jakých konferencí s odborníky s mohu zúčastnit.
Velká část producentů byla z Evropy, ale našla jsem i pár stánků z Asie, takže spektrum bylo široké.

 

Registraci jsem si udělala před měsícem na internetu, takže stačilo vzít visačku a šlo se na to 🙂

Mojí první zastávkou byl stánek, kde dělali glutenfree kaše z quinoi, goji a sušeného ovoce. Všechny kaše byly bez cukru, mléka a přidaných barviv nebo konzervantů. Nevím proč, ale až na veletrhu mě došlo, že jsem nemusela vůbec snídat 🙂

Spousta vystavovatelů byla takových, co znám, nebo jsou to produkty světově známé, ale přiznám se, že na to jak to bylo “malé” jsem našla spoustu inspirací a kontaktů, které určitě využiju a budu moc ráda, kdyby byly takové produkty i u nás 🙂

Proto se s Vámi podělím jen o pár fotografií z veletrhu, protože zbylé značky si nechám “pro sebe” a další využití 🙂

Někteří výrobci mě na tolik uchvátili, že jsem štastná za to, že se sekce gluten free začíná rozvíjet dobrým směrem a v budoucnu si budeme moc pochutnat na všem 🙂

 

Protože jsem češka, z největšího pivního národa na světě, nemohla jsem vynechat stánky s bezlepkovým pivem 🙂 A byly opravdu, ale opravdu báječné !

Spoustu potravin jsem mohla na místě ochutnat, což mě nejen uspokojilo, ale pomohlo i ve výběru dodavatelů, které bych třeba chtěla do budoucna oslovit pro spolupráci 🙂

Velmi inspirativní pro mě byly přednášky od doktorů, výzkumných agentur nebo odborníků, kteří měli hodinu po hodině v anglištině přednášky z oblastni gluten free. Nejvíc mě upoutala přednáška Glutenfree od výzkumné agentury, kde byly grafy o tom, jak svět bezlepkářů roste, do jaké doby bude standardem v restauracích a v jaké oblasti doporučují podnikat.

 

Moje dojmy

Plný žaludek kvalitních potravin, které jsem znala i neznala. Spousta inspirace, vzorků a kontaktů, které musím probrat a promyslet, co dál 🙂 Ale také zklamání v tom, že i když se jednalo o tak velkou gluten free událost, španělští vystavovatelé neuměli ANI SLOVO anglicky, a letáky měli ve španělštině.

Tím chci říct, že jsem našla super produkty, ale když Vám někdo nedokáže říct, co je obsahem v angličtině, a strčí Vám leták jen ve španělštině, je to velká škoda, ale hlavně pro něho.

Vzorků a kontaktů mám tedy opravdu plno, moje návštěva byla (přes to, že mi uletělo letadlo) velmi prospěšná a těším se na to, co Vám z toho přinesu 🙂

 

 

Další články