05.11.2017

Můj život bez lepku

Psal se konec srpna 2017, kdy jsem dostala tu (prozatím) největší příležitost a to – vydat svojí vlastní knihu Můj život bez lepku.

 

Jak to všechno vzniklo?

Představte si, že Vám vaší každodenní ranní rutinu – přípravu snídaně, mytí obličeje, oblíkání a čtení nových emailů naruší zpráva, při které zapomenete jaký je den. Takový email čtete nejméně 3 krát, aby jste se přesvědčili o tom jestli  1. patří opravdu Vám 2. jestli to není nějaká sranda 3. jestli jste ho pochopili správně 🙂

Když jsem email četla po čtvrté a zjistila, že se předchozí 3 body vylučují, zjistila jsem, že jsem dostala tak obrovskou příležitost, o které se mi mohlo jenom zdát.

Kromě toho, že mám blog pár měsíců, celiakii mám dva roky a dělám „jen“ co mě baví a je mojí každodenní součástí, mě tak nikdy nenapadlo o knize ani uvažovat. A když už, tak za pár let, kdy si mě možná někdo všimne a nebo sama zjistím, že vydat knihu na vlastní pěst je tak náročné, že mě to odradí.

Čtu knihy málo (spíš vůbec), raději sleduji dokumenty nebo chodím čerpat energii ven. Neznám nejznámější autory knih, natož jak se kniha vydává. Měla jsem jen představu z filmů, kdy vidíte spisovatelé, kteří jsou zavřeni v neuklizeném pokoji u psacího stroje a píšou knihy měsíce až roky, no a já? Protože jsem věděla jak já tak vydavatelství, že je nejlepší čas pro vydání je před Vánoci a řekla jsem, že nabídku neodmítnu, měla jsem času … hodně málo 🙂

= Týden na texty, týden na recepty a dva týdny na nafocení všech receptů. Dohromady měsíc na celou knihu včetně dodaných dat pro samotný tisk.

 

První „krůčky“

Knihu jsem chtěla pojmout netradičně. Nechtěla jsem klasickou nudnou kuchařku. Už jen proto, že se nepovažuji za kuchařinku, ale hlavně za vším stojí moje nemoc, díky které jsem tuto příležitost dostala. Proto jsem se rozhodla, že chci mít ve své knize svůj příběh, informace o nemoci, moje rady, které jsem nastřádala za 2 roky a recepty, které budou rozmanité. A hlavně v podobě, která je mi vlastní a vystihuje mě.

Vizi jsem měla jasnou, ale po tom, co jsem se dozvěděla, že mám texty do knihy odevzdat za jeden týden (což by spoustu lidí učitě odradilo) jsem trávila po nocích psaním textů.  Protože chodím každé ráno do práce a vracím se večer, musela jsem svoje noci obětovat pro utřídění svých myšlenek a nekonečnému psaní. Texty jsem zvládla odevzdat v požadovaném termínu s takovými pytly pod očima, že by se do nich i brambory vešly. Moje texty nikdo nečetl, aby mi řekl jestli je to zajímavé nebo ne (prostě nebyl čas), takže to,  co budete za pár týdnů číst je opravdu nejčistší verze mých myšlenek, informací a rad.

Následovala další etapa a to – vymyslet nové bezlepkové recepty. I když mám za dva roky opravdu dost vymyšleno, nechtěla jsem do kuchařky vkládat to, co už jsme mohli vidět, nebo ochunat 🙂 Moje večery s blokem v ruce jsem vyměnila za noci v kuchyni. Stovky kombinací, pokusů, plných žaludků vyústily v 60 chutných, bezlepkových receptů od snídaně po sváteční pokrmy. Recepty jsem musela odevzdat také za týden a to proto, že musely projít textovou korekturou také. Takže jsem je pak nemohla do poslední chvíle vůbec změnit. A protože nekopíruji recepty a snažím se být originální, musím uznat, že to bylo velmi náročné a patřilo to k jedné z nejtěžších částí tvorby mé kuchařky.

Říkala jsem si, nemůže být nic horšího než psaní textů a vymýšlení receptů za 2 týdny, ale bylo. Musela jsem všechny recepty nafotit.  Protože denně pracuji do večera, fotila jsem 2 týdny v kuse každou noc ve firemním ateliéru. Což o to, ale NIKDY jsem nefotila jako fotograf v ateliéru. Fotím si doma, pro radost, u okna a miluji denní světlo. Ale protože jsem nemohla přes den fotit, první noci jsem se na fotkách jen učila, co to „umělé“ světlo dělá a jak se vůbec ovládá. Všechna jídla jsem zároveň musela připravovat v cizí kuchyni a ještě dělat styling, přestože mám doma pár hadřiček a talířků (protože nejsem decor stylistka ani profi fotograf). Nadlidský úkol jsem splnila a i když bych dnes některé fotky udělala jinak, nafotit 60 fotek za dva týdny po nocích jsem zvládla a mohla tak úspěšně kuchařku vydat.

 

V Nakladatelství nevěřili (to mě totiž neznali 🙂 ), že to zvládnu, ale protože jsem agenturní člověk, jsem zvyklá pracovat s deadliny tak, že jsou prostě definitivní a vždy najdu (musím) řešení.  Navíc jsem věděla, že vydat kuchařku po Vánocích by bylo k ničemu a nedej bože, o takovou příležitost přijít. Zpětně vím, že jsem si sáhla na dno a některé večery jsem i brečela bolestí zad z nekonečného focení, ale dala jsem to a už mě čekaly jen ty příjemné kroky.

 

Jak bude vypadat?

Věděla jsem, že vizuální podobu kuchařky si chci dělat já.  Nakladatelství mě sice nabízelo svoji pomoc, ale měla jsem jasnou představu a jako grafička si vidím do svých představ nejlépe 🙂

Věděla jsem, že logo a blog jsou odrazovým můstkem, takže se vydám cestou příjemných barev a hlavně mojí malinové barvy, kterou mám v logu. Nad názvem jsem přemýšlela snad jen minutu. Od vzniku mého loga, kdy používám headline „My life without gluten“ jsem věděla, že moje kniha bude nosit název „Můj život bez lepku„.

Čekalo mě vymyslet, co ale na titulku dám? Pravidla vydavatelství jsou striktní (ale vědí sami  nejlépe, co funguje a co ne) a pokud nejste známá osobnost, málo kdo Vám schválí, že můžete být na titulce kuchařky fyzicky zobrazeni. Ubezpečovala jsem nakladatelství, že na titulce plánuji i jídlo, ale protože je to můj příběh, měla bych tam být i já. Nenapsala jsem bezduchou kuchařku, ale je v ní část mě, takže bych tam měla být.

Dostala jsem povolení a po probdělých nocích mě čekalo v 7 ráno focení na titulku. Kruhy pod očima nešly zamaskovat, o barvě pleti ani nemluvím. Ale neměla jsem na výběr, protože jsem opět musela titulku odevzdat do určitého data. Fotilo se v sobotu a v pondělí musela být titulka na světě, takže nebyly pokusy, šlo se na jisto a to i když nebudu s výsledkem spokojená. A tak vznikla titulka. Výběr byl opravdu těžký, protože jsem se necítila ani na jedné fotce dobře, ale nakonec jsme vybrali (museli).

Vnitřní strany jsme s kolegou pojali dost moderně, barevně. Moje kuchařka nenese tradiční styl, jsem to já a to je pro mě důležité. Aneb kdo mě zná, tak ví, že jdu vždy proti davu a jsem hlavně sama sebou 🙂 Titulka i vnitřní vzhled kuchařky byl úspěšně nakladatelstvím schválen a můj kolega poté vysázel celou knížku. Celá kniha je tedy podle mě a jsem za to nesmírně vděčná !

Podklady pro tisk knihy byly odevzdány 5.10. 2017 a od toho data už je vše jen na samotném vydavatelství.

 

Co dál?

Odevzdáním dat samozřejmě nic nekončí, naopak, alespoň pro mě ne 🙂

Knížka bude k dostání ve všech kamenných a internetových knihkupectvích. Knížku chci ale nabízet i na svém blogu. Proto jsem na své stránky nechala zapracovat eshop, kde bude možnost za pár dnů dělat předobjednávky. Mým fanouškům tak nabízím možnost objednání knihy s mým věnováním, v zajímavém přebalu a s překvapením 🙂

K vydání knihy neodmyslitelně patří i křest, ale pokud mám být upřímná, stále koketuji s myšlenkou zda-li ho udělat. Nejsem celebrita, dělám jen co mě baví a dostala jsem příležitost. Naopak dostávám zprávy, že křest poptáváte, protože mě chcete vidět osobně a hlavně, je potřeba křest tak „vydřené“ knihy přeci udělat. Jsem ve stavu „uvidíme“ a pokud se rozhodnu, že ano, určitě budu přes své kanály své fanoušky informovat 🙂

 

Na závěr

I když je na konci knihy velké poděkování těm, co mi během mého života a psaní knihy pomáhali a jsem jim vděčná za to jaká jsem a kde dnes jsem, moc děkuji vydavatelství Albatros Media a p.Auingerové za krásná slova, která zdobí všechny internetové nabídky s mojí knihou.

Kniha, která je nejen osobním vyznáním známé food bloggerky Moniky Menky, ale také přehlídkou 60 úžasných bezlepkových receptů doplněných nádhernými profesionálními fotografiemi. Autorka do knihy vložila mnoho praktických rad a postřehů, které jsou nezbytné pro zdraví každého celiaka a alergika na lepek, a které také usnadní přípravu bezlepkových pokrmů. Recepty pokrývají kompletní denní jídelníček, naleznete mezi nimi snídaně, svačiny, polévky, hlavní chody, předkrmy, dezerty a sváteční pokrmy. Autorku a její rady a recepty naleznete na blogu www.Celiaxmoni.cz, také na facebooku a instagramu.

http://www.cpress.cz/muj-zivot-bez-lepku-2/#

Děkuji ještě jednou ! A dnes – přesně měsíc od odevzdání dat se jedu podívat na to, jak se moje „bejby“ poprvé vynoří z tiskárny 🙂 Jedu vlakem kvůli své knize 490 km (prý zatím jako jediná autorka), ale věřím, že to bude úžasný pocit ji vidět předem. (A hlavně kdo mě zná ví, že bych nevydržela až do konce měsíce čekat na to, jak to asi „dopadlo“ :-))

Můžete se tedy tešit na další článek, kde Vám popíšu jak vše probíhalo a připravím i foto report 🙂

 

A co pro moje fanoušky chystám?

Soutěž o 1. vytištenou kuchařku ! Zítra budu držet první kus, který daruji v soutěži vítězce nebo vítězovi 🙂 Soutež vyhlásím poslední týden v listopadu

Předprodej spousta z Vás mi už psala, že má zájem, takže mám plnou tabulku jmen a vašich emailů. Příští týden spustím eshop, kde si oficiálně budete moc knihu s věnováním objednat 🙂 Knihy budu mít dokonce dříve než všechna knihkupectví a to od 23.11.2017 🙂

Křest to se uvidí 🙂

 

Pokud budete mít zájem zakoupit knihu na internetu, nabízí ji :

CZ

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/42649749/muj-zivot-bez-lepku/

https://www.knihydobrovsky.cz/muj-zivot-bez-lepku-40866189

https://www.martinus.cz/?uItem=292482

https://www.bux.cz/zdravy-zpusob-zivota/muj-zivot-bez-lepku-moderni-bezlepkova-kucharka-od-celiaxmoni

 

SK

https://www.martinus.sk/?uItem=292482

https://www.pantarhei.sk/knihy/zdravie-zivotny-styl/zdrava-vyziva-diety-chudnutie/muj-zivot-bez-lepku.html

http://www.albatrosmedia.sk/tituly/17692782/muj-zivot-bez-lepku/

 

A pokud si uděláte chvilku, budu strašně moc ráda za vaši zpětnou vazbu.  Jak se Vám kniha líbí, jaký recept Vám chutnal nebo co Vám v knize chybí. Každá zpráva mě potěší a posune dál !

 

 

Další články