27.06.2018

Rýžový nákyp

Bezlepkový/bezlaktózový rýžový nákyp s jahodami a sněhovou krustičkou

Ingredience :

1 hrnek jasmínové rýže
3 hrnky rýžového mléka (může být sójové)
3 vejce
3 PL medu (nebo moučkového cukru)
Špetka skořice
Čerstvé jahody

Postup :

Připravíme si formu, kterou vymažeme kokosovým olejem a předehřejeme si troubu na 200 stupňů.

Jahody omyjeme a necháme v celku nebo nakrájíme na libovolné tvary.

Mléko zahřejeme v kastrůlku, vsypeme rýži a za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň zmírníme a necháme uvařit rýži do měkka, aby vsákla všechno mléko. Odstavíme, přisypeme špetku skořice a vmícháme sladidlo. Necháme vystydnout.

Žloutky oddělíme od bílků.
Do vystydnuté rýže přidáme žloutky a důkladně promícháme.  Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a jeho 2/3 vmícháme opatrně do rýže.

Do vymazané formy kokosovým olejem rozetřeme vrstvu rýže, tu poklademe jahodami a takto opakujeme dokud se forma nenaplní. Na vrch poklademe zbylou část sněhu a dáme zapéct do zlatova.

Hotový nákyp rozkrájíme, ozdobíme lístky máty (a kdo rád sladší verzi, tak posypeme moučkovým cukrem).

 

Další recepty