29.11.2018
Těsto 1 :
* 200 g bezlepkové hladké mouky
* 100 ml vody
* 1 PL octa
* 1 čl citrónové štávy
* špetka soli
Těsto 2 “tukový bochánek “ :
* 200 g bezlepkové hladké mouky
* 200 g studeného kvalitního másla
Náplň :
* 250 g malin (čerstvé nebo mražené)
* 1 tabulka bezlepkové čokolády * vejce na potření
Postup :
Do hluboké mísy nasypeme prosátou mouku, citrónovou št’ávu a vodu s octem. Ruce si ochladíme ve studené vodě a studenýma rukama rychle vypracujeme těsto, které na povrchu dvakrát nařízneme. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
Odpočinuté druhé těsto vyválíme do tvaru čtverce na plát asi 1 cm silný, do jehož středu položíme tukový bochánek. Který jsme si připravili zpracováním mouky a másla (těsto 2).
Rohy těsta složíme k sobě do tvaru obálky a hrany trochu přitiskneme. Vzniklý čtverec obrátíme a těsto vyválíme na obdélník.
Složíme ho natřikrát do sebe, válečkem zase trochu rozválíme a znovu složíme.
Těsto odložíme na 15 minut odležet a převalování opakujeme min. 3krát. Vyvalováním a překládáním se tvoří vrstvy těsta, které jsou nezbytné pro lístkování. Říká se, že : Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a “lístkovalo”!
Hotové těsto rozdělíme na 2 části. Pomoučíme si vál, rozválíme jednu část na tenký obdélníkový plát (vysoký cca 3mm). Ten poklademe po celém jeho prostoru našekanou čokoládou na drobno a poklademe čerstvými jahodami, které jsme nakrájeli na menší kousky.
Druhou část těsta rozválíme na stejně tenký obdélníkový plát a položíme jej na těsto s náplní.
Vezmeme si kolečko na krájení pizzy (nebo klasický nůž) a krájíme cca 1 cm široké pásky na tvoření šněčků. Z vytvořeného pásku začneme zavíjet šnečka od jeho začátku až po konec.
Hotové šněčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do zlatova do předehřáté trouby na 180 °C.