29.11.2018

Šnecci s malinami a čokoládou

Bezlepkoví šněci s malinami a čokoládou z domácího listového těsta !

 

Těsto 1 :

* 200 g bezlepkové hladké mouky
* 100 ml vody
* 1 PL octa
* 1 čl citrónové štávy
* špetka soli

 

Těsto 2 “tukový bochánek “ :

* 200 g bezlepkové hladké mouky

* 200 g studeného kvalitního másla

 

Náplň :

* 250 g malin (čerstvé nebo mražené)

* 1 tabulka bezlepkové čokolády
* vejce na potření

 

 

Postup :

Do hluboké mísy nasypeme prosátou mouku, citrónovou št’ávu a vodu s octem.  Ruce si ochladíme ve studené vodě a studenýma rukama rychle vypracujeme těsto, které na povrchu dvakrát nařízneme. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.

Odpočinuté druhé těsto vyválíme do tvaru čtverce na plát asi 1 cm silný, do jehož středu položíme tukový bochánek. Který jsme si připravili zpracováním mouky a másla (těsto 2).
Rohy těsta složíme k sobě do tvaru obálky a hrany trochu přitiskneme. Vzniklý čtverec obrátíme a těsto vyválíme na obdélník.
Složíme ho natřikrát do sebe, válečkem zase trochu rozválíme a znovu složíme.

Těsto odložíme na 15 minut odležet a převalování opakujeme min. 3krát. Vyvalováním a překládáním se tvoří vrstvy těsta, které jsou nezbytné pro lístkování. Říká se, že : Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a “lístkovalo”!

Hotové těsto rozdělíme na 2 části. Pomoučíme si vál, rozválíme jednu část na tenký obdélníkový plát (vysoký cca 3mm). Ten poklademe po celém jeho prostoru našekanou čokoládou na drobno a poklademe čerstvými jahodami, které jsme nakrájeli na menší kousky.
Druhou část těsta rozválíme na stejně tenký obdélníkový plát a položíme jej na těsto s náplní.

Vezmeme si kolečko na krájení pizzy (nebo klasický nůž) a krájíme cca 1 cm široké pásky na tvoření šněčků. Z vytvořeného pásku začneme zavíjet šnečka od jeho začátku až po konec.

Hotové šněčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do zlatova do předehřáté trouby na 180 °C.

 

Další recepty