11.12.2020

Bezlepkové vánoční pečení

Věřím, že spousta domácností už voní po čerstvě upečených perníčcích a další cukroví je na plánovací listině. Pokud si u válu nejste zcela jisti v kramflecích, možná vám pomohou následující vychytávky a tipy na bezlepkové ingredience.

Svátky se kvapem blíží, a tak pro vás mám několik tipů na moje oblíbené bezlepkové produkty, se kterými bude letos vaše vánoční pečení snadné, rychlé a na jistotu 🙂

SRDCE každého pečení

Nejdůležitější surovinou, bez které by cukroví neexistovalo je mouka. Existuje mnoho moderních podob cukroví, které jsou bez mouky, ale pokud se bavíme o tradičních receptech, mouka nesmí chybět.

V lepkovém světě se peče především z mouky hladké, ale u nás bezlepkářů je na trhu mouk přemnoho.  Rýžová, kukuřičná, pohanková nebo kokosová? Každý jsme o nich určitě slyšeli, ale není snadné je následně (správně!) použít. Pohanková má silnější aroma, rýžová je velmi jemná a kukuřičná se nehodí do dezertů. Práce s přirozeně bezlepkovými moukami chce opravdu dávku praxe a i zkušená “bezlepková” kuchařka občas zkouší formou pokus-omyl.

Pokud patříte mezi začátečníky, ráda bych Vám doporučila mouky, ze kterých na jistotu uděláte to nejlepší bezlepkové cukroví. Patří mezi ně samokyřící mouka která (jak už název napovídá) obsahuje samokypřící složky, takže už nemusíte přidávat bezlepkový prášek do pečiva. Výsledek by tak měl být perfektní a nezapomeňte, že již do těsta nepřidávejte bzl.prášek do pečiva. Tato mouka to udělá za Vás 🙂

Pokud budete na cukroví potřebovat bezlepkovou mouku, kde není v receptu  uveden prášek do pečiva, určitě doporučuji moju nejoblíbenější uni směs https://naturespromise.cz/vyrobek/smes-universal-na-sladke-a-slane-peceni/ .Samozřejmě, že ji můžete použít i pro recepty, kde je uveden prášek do pečiva, ale ten si už musíte dokoupit. Já osobně používám od Labeta

Když peču bzl. perníčky, nebo například crinkles https://www.celiaxmoni.cz/bezlepkove-crinkles/ používám bezlepkový kypřící prášek do perníku.Vůně perníku je v těchto receptech opravdu nezbytná a dodá cukroví nezaměnitelnou chut’ Vánoc.

 

 

Pokud se pohybujete na mém blogu jako doma, určitě navštěvujete články na blogu, které pomohou každému začátečníkovi při pečení. Doporučuji tento článek každé (nejen) bezlepkově začínající kuchařce https://www.celiaxmoni.cz/zasady-peceni-podle-celiaxmoni/

 

KDO MAŽE, ten jede !

Rada každé maminky a babičky je bezesporu – správně vymazaná forma !

Proto mám pro Vás další tip, který by se Vám mohl hodit. Rozhodně je nejjednoduší a nejzdravější vyložit plech pečícím papírem. Pečící papír má pro mě obrovskou výhodu, že je po jeho vyjmutí plech prakticky čistý a nemusíte pak drhnout drátěnkou zbytky z upečeného těsta 🙂 Pokud se Vám ale pečící papír roluje a rohy si musíte zatěžovat, vyzkoušejte tento trik – plech si lehce pokapejte vodou. Stačí opravdu trošku a následně na plech naneste pečící papír. Uvidíte, jak Vám bude pečící papír na plechu krásně držet a nebude Vám odstávat 🙂

Pokud budete péct kakaové cukroví na plech nebo do formiček, vymažte si formu/plech olejem (já volím vždy kokosový olej ) a vysypte jej kakaem. Nemusíte používat kukuřičné nebo pohankové mouky, které jsou sice hrubší a na vysypání vhodné, ale jsou zbytečně “tučné” a na výslednem pokrmu bude jejich zápach čitelný. Já osobne vždy volím holandské kakao, nebo kakaový prášek.

V případě světlého cukroví na plech nebo formičky mám jiné řešení a to, že formu opět vymažu a vysypu ji kokosem. Kokos je pro totiž me nejen letní/exotickou potravinou, ale báječně se mi hodí pro sváteční pečení jako je vánoční cukroví.

 

Zázrak jménem máslo

I když se to bude zdát jako banalita, i máslo je jádrem každého osvědčeného receptu.

Kde je v receptu napsáno “máslo”, myslí se tím to pravé máslo v kostce. V případě nouze ho můžete nahradit jiným ztuženým tukem, ale chuť nikdy nebude stejná. K pečení nikdy nepoužívejte snadno roztíratelný margarín, cukroví ztvrdne natolik, že s ním budete moci přibíjet hřebíky, ale k jídlu moc nebude.

Máslo sice každým rokem navyšuje svoji hodnotu a stává se z něho zlatá cihlička, ale jeho chut’ je prostě nezaměnitelná. Tradiční máslo z mlékáren je vyrobené pouze z pasterizované sladké smetany. Podíl tuku se pohybuje mezi 82 a 90 % ! Já osobně nejčastěji kupuji to jihočeské od Madeta.

 

Ořechy? Klenot nejen pro naše zdraví, ale základní kámen vánočního cukroví.

Vlašské ořechy, mandle nebo lískové oříšky….Ty všechny hrají velkou roli ve stavbě každého vánočního receptu. Vanilkové rohlíčky nebo slepované ořechy patří mezi ty nejtradičnější. Pro nás celiaky, ale číhá při jejich nákupu velké nebezpečí.

Pokud nemáte vlastní zdroj (zahrada nebo soused), musíte pečlivě vybírat. Ořechy jsou sami osobě přirozeně bez lepku, ale jejich zpracování se častokrát lepku nevyhne. Můžou za to linky, kde se ořechy zpracovávají, protože tam běhěm dne dochází (úspora času) k zpracování jiných potravin/surovin, které mohly obsahovat lepek. Proto najdete na balení “může obsahovat stopy lepku”.

 

A jestli se Vám podaří do Vánoc uchovat trošku cukroví (já peču i několik várek, protože ho vždy začínáme konzumovat už od konce listopadu), mám pro Vás pár tipů, jak jej skladovat.

1. cukroví vždy uchovávejte na suchém a chladném místě. Já osobně vybírám sklep. Nejen proto, že tam mám zaručenou konzistetní chladnou teplotu, ale protože ho mám v jiném patře, v noci nechodím na lov 🙂

2. všechno cukroví vždy uchovávám v krabičkách (plastových, plechových nebo papírových), které mám vyložené ubrouskem. Když krabičku naplním, dávám ubrousek i na závěr. Následně uzavřu. Každý máme jinou zkušenost, ale já volím krabičky papírové a víko nikdy nezavírám, aby mohlo cukroví dýchat a nedošlo k plísním.

3. dbejte na hygienu ! krabičky musí být čisté. Pokud v krabičce necháte špínu nebo kousky jiné potraviny, může dojít k plísním.

4. oddělené skladování – neskladujte cukroví vedle uzenin. Mohly by “nasát” jejich pach a cukroví by pak bylo nepoživatelné.

5. pokud pečete lepkově i bezlepkově, nezapomeňte na důkladné oddělené skladování !

 

 

Na závěr  jsem si pro Vás připravila seznam mého nejoblíbenějšího bezlepkového cukroví, s mými osvědčenými recepty

V moji knize Můj život bez lepku, najdete bezlepkové recepty na ty nejlepší perníčky a vanilkové rohlíčky. Dovolím si tvrdit, že trumfly i ty babičkovské !  https://www.celiaxmoni.cz/produkt/muj-zivot-bez-lepku/

dále doporučuji moje neoblíbenější cukroví a to včelí úlky https://www.celiaxmoni.cz/vceli-ulky/

nebo vynikající tradiční linecké v bezlepkovém provedení https://www.celiaxmoni.cz/linecke-cukrovi/

vláčnou bezlepkovou vánočku https://www.celiaxmoni.cz/vanocka-2/

a pokud se Vám nechce dělat cukroví, zkuste provonět Vaši kuchyň vánočním koláčem https://www.celiaxmoni.cz/vanocni-kolac/

KRÁSNÉ bezlepkové VÁNOCE !

Další články