25.06.2017

Celiakie není trend !

CELIAKIE NENÍ TREND, ALE VÁŽNÉ ONEMOCNĚNÍ

 

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Vyskytuje se na celém světě a může se projevit kdykoliv v průběhu života – od dětství až po vysoký seniorský věk. Jedná se přitom o nevyléčitelnou chorobu, jejíž jediná léčba spočívá v přísné bezlepkové dietě.

Důsledky nedodržování bezlepkové diety závisí na délce porušování diety a věku pacienta. U dětí školního věku se dlouhodobé porušování diety dokonce nemusí projevit. Pokud však přísun lepku pokračuje, mohou se objevit pro celiakii necharakteristické potíže – občasné bolesti břicha, menší vzrůst, chudokrevnost, poruchy menstruačního cyklu, zvýšená lomivost kostí, úbytek na váze. Krátké porušení diety nemá pro pacienta z dlouhodobého hlediska negativní význam, ale může mít nepříznivý psychologický efekt („proč musím držet dietu, když mně nic není?“). Může se projevit jako „obyčejná dietní chyba“ – nevolnost, změna stolice, bolesti břicha, zvracení. Celiakie se často sdružuje s chorobami, které vznikají na podkladě abnormální imunitní reakce organismu proti vlastním tkáním – jedná se o tzv. nemoci z autoimunity. Častější je výskyt celiakie a cukrovky I. typu (diabetes mellitus) nebo celiakie a zánětu štítné žlázy apod.

Nejzávažnější a nejobávanější jsou však komplikace onkologické. Pacienti s dlouhodobě neadekvátně léčenou celiakií (zvláště ve věku nad 50 let) mají signifikantně vyšší riziko vzniku non-hodgkinských lymfomů, karcinomů tenkého střeva, jícnu a faryngu. Riziko malignity je u neléčených celiaků zhruba dvojnásobné.

 

Jak se celiakie léčí?

Jedinou léčbu představuje celoživotní bezlepková dieta, která je založená na úplném vyloučení všech surovin, potravin a nápojů, jež v jakékoli formě obsahují příměs obilovin (pšenice, ječmene, žita, …). Zásadní je vyloučit veškeré potraviny obsahující mouku z uvedených obilovin, a to i ve stopových množstvích.

Celiaci musí ze svého jídelníčku důsledně vyškrtnout také potraviny, v jejichž příměsích se lepek vyskytuje. Patří k nim uzeniny, hořčice, kečup, pšeničný škrob, uzeniny, kypřicí prášky, pudinky, čokoláda, zmrzlina, tavené sýry, pivo či pomocné látky v lécích. Povolená je rýže, sója, kukuřice, brambory, pohanka, proso, jáhly, amarant, eventuálně speciálně upravená bezlepková mouka. Bezlepkové potraviny lze poznat dle symbolu přeškrtnutého klasu.

 

Novodobý trend?

Jíst potraviny bez lepku je v současnosti módní a není jednoduché odlišovat lidi, kteří jsou na něj skutečně alergičtí, od těch, kteří si to jen “vsugerují,”. Módu omezování lepku v posledních letech podporují i fitness trenéři a různí výživoví poradci, kteří svým klientům omezování lepku doporučují. Potraviny a bezlepkové jídlo dnes najdete poměrně často a nejedná se už o ojedinělou náhodu.

 

Celiaxmoni :

Sama mám celiakii už nějaký ten pátek a byla mi diagnostikovaná ze dne na den, s tím že se mi změnil život po všech stránách. Jak už v tom, že musím nad jídlem stál přemýšlet, více vnímám složení potravin, pomáhám začínajícím celiakům, nebo naopak bourám předsudky u nevzdělaných lidí, kteří si myslí, že se stravuji jen ze salátů a čočky 🙂

Dělá mi velkou radost, když vidím, že mé recepty mají úspěch a zpěstřují Vám vaše jídelníčky 🙂

Ovšem často krát se setkávám s tím, že je okolo mě spousta lidí, co vaří bezlepkové recepty, protože je to ted trend – když pak čtu vaše složení receptu, dočítám se, že některé suroviny bezlepkové nejsou a tím vzniká zmatek, který nepomůže nám – nemocným a začátečnící si mohou přivodit velmi vážný problém.

Každému doporučuji sem tam pečivo vynechat, protože se Vám nemůže nic stát a naopak Vám bude lépe, ale pokud nejste opravdu nemocní, pečivo stále mějte ve svém jídelníčku. Přeci jen obsahuje vlákninu a jiné potřebné vitamíny, které nám celiakům chybí a trpíme následnými problémy, a musíme tyto ztracené vitamíny doplňovat jinak.

Jsem ráda, že žiju v hlavním městě, kde se možnosti rozšiřují a už si mohu dát bezlepkovou pizzu nebo hamburger. Navíc podle informací z největšího bezlepkového veletrhu (kterého jsem se zůčastnila před dvěma týdny), by měl být do 5 let trh v Evropě pokryt bezlepkovou stravou jako standart, který nebude nic vyjímečného. Což je báječná zpráva a budu štastná, když se na tom budu moc také podílet 🙂

Pamatujte, že celiakie není trend, ale vážné onemocnění a bezlepková dieta je nevyhnutelnou součástí celiakova života 🙂

 

Jezte vše, s mírou (ne s Mírou 🙂 ) ale hlavně budte sami sebou !

 

Další články