24.01.2020
Ingredience :
* 300 ml vlažné vody
* 1 čl cukru
* 7 g bezlepkového droždí
* 210 g hladké pohankové mouky
* 210 g rýžové mouky
* 2 vejce
* 3 PL olivového oleje
* špetka soli
* 3 PL chia semínek
Na ozdobu : chia semínka a olivový olej na pomazání
Postup :
Předehřejeme si troubu na 200 ° C.
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr, droždí a lžící promícháme. Necháme kvásek vzejít (cca 15 minut). Že nám kvásek pracuje poznáme tak, že směs začne “pěnit”.
Připravíme si kuchyňský robot, kde si nastavíme lopatkový nástavec na hnětení. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme vajíčka, kvásek, sůl, olivový olej a chia semínka.
Na malé otáčky necháme hnětat těsto v jedno hladké těsto na chléb.
Vzniklé těsto dáme do hluboké mísy, obalíme potravinovou fólií a necháme pracovat cca 40 minut.
Následně vyjmeme, propracujeme na kuchyňském vále v chleba libovolného tvaru. Přeneseme jej na plech vymazaný olejem nebo vyložený pečícím papírem. Potřeme olivovým olejem, posypeme chia semínky a dáme péct.
Pečeme cca 45 minut, dokud nebude kůrka chleba zlatavá.
Chleba po pečení vyjmeme a (nejlepe) necháme vystydnout na mřížce.