28.03.2020

Chléb s medvědím česnekem

Bezlepkový chléb s medvědím česnekem

Ingredience :

* 250 g čirokové mouky
* 250 g rýžové mouky

= nebo 500 g Schar Mix B bread mouky

* 200 ml vlažného mléka
* 1 čl cukr krystal
* 30 g čerstvého droždí
* 150 ml vlažné vody
* 75 ml olivového oleje
*150 g medvědího česneku
* sůl


Postup :

Připravíme si kvásek.
Mléko nalijeme do hrníčku, ohřejeme (nesmí být horké, ani studené). Přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a zamícháme lžičkou.
Necháme “růst” 15 minut.

Do kuchyňského robotu nasypeme mouku a sůl. Přidáme medvědí česnek, který jsme si nasekali na malé kousíčky.

Zapneme robot na pomalé otáčky a začneme pomalu přidávat ostatní ingredience. Jako první dáme kvásek. Následně přidáme vodu, olej a necháme zapracovat hutné těsto na chleba.

Těsto přendáme do ošatky, kterou jsme si trošku vysypali moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout cca hodinu.
Po vykynutí vyklopíme nakynuté těsto na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 45 minut při 180 stupňích. Dalších 5-10 minut pečeme při 200 stupních, aby nám kůrčička krásně zhědla a byla křupavá.

Další recepty