25.01.2018
Ti, kteří bezlepkovou dietu znají zběžně si ji představují, že my CELIACI požíváme pouze zelené listy, kuřecí maso, zeleninu a rýži. Ti zasvědcenější, kteří bud bezlepkovou dietu zkouší, dělá jim dobře, mají alergii na lepek, nebo dokonce celiakii mají ví, že pravá bezlepková dieta je PESTRÁ, ale velmi finančně nákladná.
V dnešním článku bych Vám v deseti bodech ráda shrnula, jak je možné (alespoň trochu) ušetřit a stále na sobě nešetřit 🙂
Pokud máte rádi jídlo stejně jako já, dopřáváte si, tak u bezlepkové diety si člověk obzvlášt uvědomí, že základní potraviny jako mouka, chléb, bezlepkové těstoviny mohou stát i několikrát víc než obyčejné. A pokud nechceme konzumovat hotové bezlepkové polotovary (tedy alespoň já ne), bezlepková strava se umí pěkne podražit.
Jak tedy jíst chutně, vyváženě, pestře, ale hlavně bezlepkově a “nezruinovat” svůj rozpočet?
1. Příspěvek pojišťovny
Pokud ještě nevíte, celiaci mají nárok na příspěvek od své pojišťovny. Pokud jste jej ještě nevyužili, využijte toho. Nárok mají hlavně rodiče malých dětí a dospělí do 26 let.
Já bohůžel příspěvěk nikdy nevyužila, protože mám celiakii diagnostikovanou 2,5 roku, takže jsem už byla za hranicí 26 let 🙁 A i když jsem ho nevyužila, tak musím uznat, že příspěvěk je opravdu malý, ale budme pozitivní – stále lepší jak nic !
Dejte si ale pozor, ne všechny pojišťovny příspěvek vyplácejí, informujte se o tom, jak je to u té vaší. Každopádně moje pojištovna VZP příspěvěk nabízí. Více informací zde: https://www.klubpevnehozdravi.cz/prispevek-na-bezlepkovou-dietu/
2. Přirozeně bezlepkové recepty
Proč kupovat speciální drahé produkty nebo polotovary, když je okolo tolik výhodných přirozeně bezlepkových surovin? Ovoce, zelenina, mléčné výrobky, brambory, rýže, luštěniny…to vše často stojí jen pár korun a dají se z nich uvařit úžasné pochoutky.
A že je kokosová mouka drahá? Kupte si kokos a namelte ho. Čerstvě umletá domácí mouka příjemně voní, skvěle chutná a je v ní zachováno mnoho živin. To samé platí o rýži, pohance nebo kukuřici. Spoustu ingrediencí, si můžete vyrobit sami doma.
Nebojte se inspirovat a připravit dobroty z mé kuchařky, kde se snažím pracovat s dostupnými surovinami !
Knihu můžete zakoupit s věnováním zde: http://www.celiaxmoni.cz/produkt/muj-zivot-bez-lepku/
3. Krabičky
Stydíte se za to nosit krabičky? Nestydte se !
Možná vám přijde líto, že nejdete na společný oběd s kolegy a nejste socializovaní. Možná se Vám kolegové smějí, ale řekněme si, co je pro vás důležitější – kolega, který se vám nebude smát nebo vaše zdraví? Předsudky byly, jsou a budou ! A nakonec vám třeba i vaše krabičky závidí. Jíte na co máte chut, víte co jíte a hlavně, vaše línie ukáže, jak se stravujete.
4. Plánování
Nevím jak vy, ale od té doby, co mám celiakii o jídle dost přemýšlím (né, že by tomu bylo dřív jinak 🙂 ale ted prostě přemýšlím úplně jinak !).
Před samotným nákupem nejprve v hlavě a pak na papíře plánuji, co by měl obsahovat můj nákup. Mouky, luštěniny, zelenina… Zkrátka dopředu přemýšlím nad tím, kolik receptů z dané suroviny připravím, abych ji využila, co nejvíce !
Zkuste to i vy. Nejhorší je jít nakupovat hladová a navíc s nevědomostí toho, co vlastně chtit. Koupíte sice dobré jednorázovky, ale nákup vás bude stát hodně a zjistíte, že druhý den nemáte co jíst 🙂
5. Balení
Když nakupuju a uvědomuju si, jak jsou bezlepkové potraviny drahé (a navíc nejsou nikdy v akci!), raději nakupuji ve větším balení, které sice jednorázově peněženku bolí “opticky” víc, ale vyplatí se ! Kilo brambor, kilo mouky je určitě lepší, než menší balení, které máte jako jednorázovku za “nekřestanské peníze”.
Bezlepkové produkty mají tu nevýhodu, že nejsou NIKDY v akci, nenajdete je všude a když jdete do zdravé výživy ceny jsou astronomické. Není třeba ale zoufat, natož doufat, že se to zlepší, ale raději hledat řešení. Nakupujte výhodně (větší balení) a přemýšlejte dopředu, aby jste z kupované suroviny využili, co nejvíce.
6. “Homemade”
Zásadně nekupuji polotovary a neznám pojem “nemám čas”.
Jsem toho rčení, že když se chce, jde všechno a proto si častokrát přivstanu, nebo jdu později spát. jen abych si připravila vývar, marmeládu, zavařila si ovoce nebo jen upekla chléb na druhý den. Vím totiž, že budu mít tyto domácí “hotovky” vždy po ruce a nestane se mi to, že zavítám v nouzi do obchodu a koupím vývar nebo chléb za nesmyslné peníze, jen protože jsem “neměla čas”. Ano, čas sice ušetřím, ale pak se nemůžu divit, že je peněženka lehčí 🙂
Využijte hlavně čerstvých sezónních potravin. Jsou mnohem chutnější, čerstvější a levnější než něco, co se zrovna aktuálně na polích nebo v sadech nesklízí. V léte miluju české jahody, třešně nebo maliny. Jejich sladká chut vám z jogurtu udělá vynikající svačinku ! Nebo zkuste recept z kuchařky na moje bezlepkové jahodové knedlíky, které jsou opravdu vynikající !
I když nám poslední roky v sezónovosti českého ovoce moc nepřejí, tak i tak velmi ráda připravuji z jablek křížaly, protože sušené ovoce v obchodech je někdy opravdu předražené a navíc plné cukru !
7. Vařte pro celou rodinu
Častokrát se setkávám s tím, že vás rodina nepodpoří, protože mají proti bezlepkovému stravování předsudek. Ptali jste se jich někdy proč? Pokud ne, tak to udělejte a možná zjistíte, že jen stačí ubrat na intenzitě bezlepkových surovin a třeba to i půjde 🙂 Bezlepkový oběd nemusí vypadat nudně a pro běžného lepkového smrtelníka odpudivě.
Tolik zpráv o tom, že vaříte více krát, protože manžel a děti nejí to a to mám od vás na denním pořádku 🙂 Ano, ne každého muže přesvědčíte na cizrnové placičky, nebo pohankový koláč, ale nebojte se, zkuste experimentovat, ale opatrně a po troškách.
Uvařte jednu rýži a rozdělte na dvě misky. Jednu nechte klasickou čistou, do druhé dejte trošku uvařené řepy. Při servírování dejte na talíř obojí a “řepové rýže” jen na ochutnání a zpestření nudně “barveného” talíře. Hrajte si a na talíři s potravinami kouzlete, možná se vaše umělecké vlohy vyplatí, a i sebe větší bezlepkový “kritik” nepohrdne vašemu umělěckému dílu 🙂 Polévku vařte jednu. Sobě odeberte a rodině zahustěte potřebnou moukou.
Ve výsledku ušetříte za elektřinu, budete všichni spokojeni a ještě si “pošmáknete” 🙂
8. Recyklace !
Možná by to do mě nikdo neřekl, ale NIKDY nevyhazuji jídlo ! (pokud tedy není prošlé)
Díky své fantazii možná vynikám v tom, že pokud vidím nějakou surovinu, už se mě honí recept v hlavě a jde se na to. Ale pokud vám zbydou u vaření odřezky masa, tak proč z nich neudělat parádní vývar !? Zbyla Vám rýže? Udělějte rizoto. Brambory? Zapečete je v troubě se zeleninou a sýrem. Je tolik variant na jednoduchá jídla “ze zbytků”, která jsou ve výsledku rychlá a vynikající !
9. “Take away”
Při rozhovoru pro nejmenovaný magazín padla pro “křehkou blondýnu” otázka, co nejčastěji nosíte v kabelce? Bude te se divit (možná i ne) ale JÍDLO ! 🙂
I když žiju v Praze, možnosti nejsou všude rozmanité, takže u mě v kabelce najdete bezlepkový chléb, jablko a nějakou bezlepkovou sušenku. Je to moje KPZ, bez které neudělám ani krok !
Velmi ráda si zajdu s kolegy na oběd, ale ne všude vaří bezlepkově, navíc mám občas strach (protože na nových místech kuchyním nedůvěřuji) a hlavně, ráda předcházím zklamáním typu, že si nemůžu dát ani salát, protože je v něm lepkový dresing, nebo je maso marinováno v lepkovém koření….
Pokud to jen jde, nosím si i snídaně a obědy s sebou. Příprava vlastního obědu je zdravější a samozřejmě také levnější. Ušetřím čas když si navařím na více dní. A pokud nemáte rádi jíst za sebou 3 dny stejné jídlo? Tak jste na správné adrese – já totiž taky ne ! Dělám to tak, že si jen usmažím maso (na více dnů) a jen si k němu dodělávám přílohy. Nebo si uvařím i stejnou přílohu (rýže, brambory) a tu pak kombinuji s všemožným (hrášek, kukuřice, řepa nebo jen jogurt).
10. Zkuste změnu
“Pořad jenom králíka” ! Znáte to odněkud? 🙂
Maso je základ české kuchyně, ale protože ráda zkouším nové věci, vím, že z luštěnin se dá vykouzlit opravdu lahoda ! Kvalitní maso je samo o sobě dražší a věřím, že pro celou rodinu je lepší koupit raději celé kuře, ale to se pořád jíst nedá, že?
Zkuste místo něj třeba luštěniny, které jsou zdrojem rostlinných proteinů a dalších prospěšných látek. Můžete z nich vyrobit polévky, omáčky nebo třeba křupavé karbanátky. V mojí kuchařce ukazuji, že se z luštěnin dá vykouzlit opravdu hodně, a musím říct, že v kombinaci s dobrým bezlepkovým chlebem nebo chutným dipem si pomlaská i vaše druhá polovička !
Držím vám palce, a věřím, že si alespoň z jednoho bodu odnesete radu do vašeho bezlepkového života ! 🙂
Více o bezlepkové dietě se dočtete v mém článku http://www.celiaxmoni.cz/bezlepkova-dieta/