24.03.2020
Ingredience :
* 3 PL olivového oleje/plátek másla
* 2 velké mrkve
* 3 brambory
* 1 stroužek česneku
* 2 čl mletého sušeného oregána
* 1 hrnek sušených bílých fazolí
* 0,5l vody/vývaru
* 1 hrnek špenátových listů/medvědího česneku
* sůl a pepř
Na ozdobu : parmezán, bezlepkové pečivo, olivový olej, oregáno
Postup :
Fazole si necháme přes noc odmočit ve vodě. Před vařením je zcedíme (protože nechceme, aby byla polévka kalná, vodu z fazolí tedy nebudeme používat).
V hence necháme rozpustit máslo/nebo olivový olej. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, brambory na kostičky a stroužek česneku.
Přidáme fazole a promícháme vařečkou, tak aby se nám tuk krásně propojil se surovinami.
Zalijeme vývarem a necháme povařit dokud nám zelenina a fazole nezměknou.
Stáhneme ohěň a do polévky přidáme listy medvědího česneku/špenátu. Už nevaříme na velkém ohni, ale jen necháme mírně povařit, aby se nám listy nerozvařily a neztratily barvu.
Hotovou polévku dochutíme sušeným oregánem, solí a pepřem.
TIP : Jako přílohu doporučuji bezlepkové pečivo, které potřeme olivovým olejem, posypeme strouhaným parmezánem a sušeným oregánem. Dáme zapéct do trouby do zlatova.
Do polévky se take hodí lžíce zakysané smetany.