20.04.2020

Makovky

Přirozeně bezlepkové makovky

 

Ingredience (4-5ks) :

* 150 g hladké čirokové mouky

* 100 g pohankové hladké mouky

* 50 ml vlažného mléka

* 8 g droždí

* špetka soli

* 15 g rozpuštěného másla

* 90 ml vlažné vody

* 30 g cukr krystal

Na ozdobu : rozšlěhané vejce na pomazání, mák
 

Postup :

Do mísy v kuchyňském robotu prosyjeme obě mouky se špetkou soli. Promícháme lžící, aby se nám obě mouky se solí propojili.
Ve středu uděláme lžící důlek. Rozdrobíme do něho droždí, nasypeme cukr, nalijeme trošku mléka (vlažného) a opatrně promícháme lžící.
Necháme “růst” 15 minut.

Zapneme robot na pomalé otáčky a začneme pomalu přidávat ostatní ingredience. Začneme rozpuštěným máslem, přidáme zbylý cukr, vlažné mléko a vlažnou vodu. Necháme pracovat dokud nám robot nevypracuje těsto, které se nelepí na stěny mísy.

Těsto přendáme do jine nádoby, kterou jsme si trošku vysypali moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout cca hodinu.

Po vykynutí vyklopíme nakynuté těsto na vál. Z těsta si nakrájíme stejně velké kousky, ze kterých válečkem vyvalujeme tenké trojúhelníčky. Ty následně zamotáme (širší stranou) do středu, do tvaru rohlíčku a kraje ohneme do zaoblení. Nebojte se makovky pořádně ztočit a utáhnout při zatahování.

Makovky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme otěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.

Následně potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a dáme do předehřáte trouby (220 stupňů) a pečeme do zlatova – cca 20-25min.

Další recepty