12.12.2024
Těsto :
300 g bezlepkové mouky
100 g cukr moučka
1 vejce
1 žloutek
2 PL medu
4 drcené hřebíčky
1/2 lžičky skořice
1 čl kakaa
100 g másla
Na slepení :
1 karamelové salko
Cca 170 g másla
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Ze surovin na těsto si uhněteme těsto (ručně nebo v kuchyňském robotu). Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do zlatova cca 10-12 minut.
Necháme zcela vychladnout !
Celý plát rozkrájíme, nebo rozlámeme na menší kusy a v tyčovém mixéru rozmixujeme na jemno.
3/4 rozmixované směsi si odložíme do hlubší nádoby a druhou na ozdobení do hlubší mísy.
Do větší části rozmixovaného perníku vlijeme salko, máslo pokojové teploty a rukama vytvoříme konzistentní hmotu, ze které jsou v rukách vytvářet kuličky. Směs necháme cca hodinu odležet v lednici a poté vytváříme kuličky, které obalujeme ve zbylém nastrouhaném perníku.
Kuličky si pokládáme na tác a můžeme cik cak polévat roztopenou čokoládou.
Kuličky skladujeme v chladu, protože obsahují máslo.