05.02.2021

Přirozeně bezlepkové dalamánky

Přirozeně bezlepkové dalamánky

Ingredience :

* 1 hrnek hladké pohankové mouky
* 1,5 hrnku celozrnné mouky čirokové
* 0,5 hrnku hladké čirokové mouky
* 3 čl soli
* 2 PL lnu, 1 PL slunečnicových semínek nebo kmínu
* 1,5 hrnku vody
* 1/2 kostky bezlepkového droždí

Na ozdobu :

* hrubá sůl a semínka dle chuti (len, kmín, slunečnicová semínka)

 

Postup :

Do poloviny hrnečku si nalijeme vlažnou vodu, do které rozdrobíme droždí. Zamícháme a necháme cca 10-15 minut droždí ve vodě rozpustit.

V míse nebo kuchyňském robotu smícháme všechny mouky, přidáme semínka, sůl, přilijeme vodu s rozpuštěným droždím a mícháme nejméně 15 minut, dokud nevznikne hladké a ne příliš tuhé těsto. Lehce ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přeložíme vál, rozdělíme ho na několik dílů a z každého utvoříme dalamánek libovolného tvaru. Pokud se Vám těsto lepí, v žádném případě nepřidávejte mouku, ale ruce si namočte do vody nebo oleje. S těstem se Vám bude dobře pracovat a tím, že nepřidáte další mouku nebudou dalamánky vysušené.
vytvarované dalamánky přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15 minut kynout pod igelitem.

Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, semínky a dáme péct. Prvních 10 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C a na spodu máme plech s vodou, aby se nám pečivo při pečení nevysušilo. Po 10 minutách plech s vodou vyjmeme a pečeme dalamánky do zlatova. Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

TIP :

Dalamánky před pečením ani po pečení nepotírejte ničím. Jejich zvláštností je právě matný a drsný povrch.

Pokud bude těsto moc řídké, přidejte mouku. Pokud bude moc tuhé, přidejte vlažnou vodu.

Další recepty