08.01.2020

Vánočkové muffiny

Bezlepkové vánočkové muffiny

 

Ingredience :

* 500 g bezlepkové mouky (nebo 400 g hladké pohankové mouky a 100 g rýžové mouky)
* 250 g tučného tvarohu
* 1/2 kostky bezlepkového droždí
* 1/2 čl cukr krystal
* 2 žloutky
* 150 g másla pokojové teploty
* 120 g moučkového cukru
* Hrozinky
* citrońová kúra

Na ozdobu : mandle

 

Postup :

Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne “pracovat”). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme žloutky, tvaroh, máslo pokojové teploty a kvásek. Robotem či ručně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a suroviny dobře propojené, přidáme rozinky, které jsme si předem nechali odmočené v horké vodě. Ještě trochu prohněteme.

Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama na pomoučeném vále. Poté jej rozdělíme na 25 stejných dílů – . Podle toho, jak je lepivé, podsypeme si na vále lehce moukou.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky na pečení. Do jejich středu vložíme “kuličku” z těsta, kterou jsme si v rukách uváleli. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. Necháme vystydnout a můžeme muffiny pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Další recepty