10.04.2020
Ingredience :
250 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 čl cukru
2 čl soli
3 PL olivového oleje
10 listů medvědího česneku
500 g bezlepkové mouky Natures Promise
40 g droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
Vejce na potření
Postup :
Do hrnečku s cca 100 ml mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a dvě lžíce mouky. Necháme vzejít kvásek.
Do tyčového mixéru vložíme listy medvědího česneku a olivový olej. Rozmixujeme tak, aby nám zůstaly menší kousky listů.
Do kuchyňského robotu nasypeme mouku, zbytek vlažného mléka, žloutek, lžičku soli a rozmixovaný medvědí česnek včetně oleje. Necháme robotem vypracovat těsto, které se nám nelepí na stěny mísy.
Těsto vyjmeme a přeložíme do čisté mísy. Trošku zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a vypracujeme libovolné tvary. Přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě cca 15 minut kynout.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Karabáče potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme do zlatova (cca 25 minut).