Celiakie

17.05.2017

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta

Jak vypadá?

Odpověď se zdá na první pohled jednoduchá. Celiaci nebo osoby dodržující bezlepkovou dietu by se měli vyvarovat všem potravinám obsahující lepek. To se však lehce řekne, ale hůře udělá. Lepek dnes totiž obsahují i potraviny a suroviny, do kterých bychom to na první pohled ani neřekli. Proto je velmi důležité dbát na jejich složení a v případě nepřesných nebo neúplných údajů se dané potravině raději vyhnout. Celiakům se obecně doporučuje konzumovat tyto potraviny:

kvalitní tvrdé sýry
tvaroh
jogurty a kysané mléčné výrobky
libové maso
kvalitní šunka
vejce
ovoce
zeleninu
rýži
pohanka
jáhly
luštěniny
brambory

 

Jakým potravinám se naopak vyhnout

Jak již bylo výše zmíněno, celiak nebo osoba dodržující bezlepkovou dietu, by se měla vyhýbat všem potravinám, ve kterých se objevuje třeba i nepatrné (stopové) množství lepku. Člověk trpící celiakií totiž nikdy nemůže dopředu vědět, zda množství lepku střevní stěnu podráždí či nikoli.

Mezi základní potraviny s obsahem lepku tedy patří:

  • veškeré výrobky z klasické mouky (pečivo, koláče, strouhanka, knedlíky, pizza apod.)
  • těstoviny
  • vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice
  • sójová a jiná rostlinná masa
  • sladkosti, zmrzliny, pudingy
  • uzeniny (kromě kvalitní šunky s vysokým podílem masa)

Pozor na lepek ve skryté formě

Bohužel lepek je ve skryté formě přítomen i v potravinách, které se na první pohled zdají, že s jeho přítomností nemají nic společného. Jedná se zejména o nejrůznější druhy dochucovadel, omáček a dressingů, ale lepek obsahují i kečupy, tatarské omáčky, hořčice apod. Celiaci by se měli vyhnout také veškerým konzervovaným výrobkům a polotovarům (pokud na nich není výslovně uvedeno, že se jedná o bezlepkovou potravinu). Kromě toho by si měli dávat také pozor na to, co pijí. Lepek totiž obsahuje i pivo nebo některé druhy tvrdého alkoholu (např. whisky). Pozor také na kosmetiku nebo žvýkačky, které obalují v mouce.

  • Alkohol  – všechny druhy piva obsahují slad, whisky také
  • Cereálie – všechny druhy cereálií, pokud není na výrobku vysloveně uvedeno, že je   bezlepkový
  • Čokoláda – mnoho druhů sladkostí včetně žvýkaček je poprášeno moukou
  • Dezerty – zmrzliny a mražený jogurt mohou obsahovat lepek jako ztužovadlo
  • Dětská strava – obsahuje ve většině případů lepek
  • Hranolky – mohou být obalené v mouce
  • Chléb a pečivo – včetně koláčů, sladkostí a sušenek … dále kvásek, kypřící prášek a  strouhanka
  • Karamelové barvivo – vyrobeno z ječmenného sladu
  • Koření – balené směsi a hořčice mohou obsahovat mouku jako zahušťovadlo
  • Krabí tyčinky – mohou obsahovat mouku
  • Kypřící prášek – některé kypřící prášky obsahují pšeničnou mouku
  • Nápoje bez alkoholu – ochucené čaje a kávy, sladké nápoje jsou ochucované ječmenovým sladem
  • Omáčky – masové kostky a předpřipravené omáčky mohou obsahovat hydrolyzovaný  zeleninový protein (z ječmene nebo sóji). Lepek najdeme také v připravených salátových zálivkách a sójových omáčkách, do kterých se dává jako příměs pšenice.
  • Ořechy – před pražením se obalují v mouce
  • Polévky – mohou obsahovat těstoviny nebo mouku na zahuštění
  • Sladový ocet – vyrábí se z ječmene
  • Sýry – všechny druhy sýra včetně plísňových mohou obsahovat mouku
  • Upravené maso, uzeniny – do upravovaného masa (párky a uzeniny) jsou přidávány moučné přísady
  • Zelenina – zmrazené kousky mohou být obaleny v mouce

 

Rizika bezlepkové diety

Bezlepkové potraviny mají zpravidla vyšší glykemický index a obsahují více sacharidů. Z tohoto důvodu může člověk pozorovat nárůst hmotnosti. Je proto vhodné hlídat množství přijaté a vydané energie i jednotlivé potraviny, které konzumuje. Důležité je také dodávat tělu v průběhu bezlepkové diety komplexní sacharidy, vlákninu, minerální látky a některé vitamíny (zejména vitamín B) obsažené například v ovoci a zelenině. Proto doporučuji pořádně číst obaly potravin.

 

Celiaxmoni :

Musím říct, že slovo dieta ve mě vždy evokovalo něco, co je mi nesympatické a nařízené..

Krom toho, že si myslím, že by měl každý z nás jíst vše, aby tělu dodal živiny, tak jsem nikdy neměla potřebu /pro kalhoty o měnší velikosti/ ubližovat tělu a trápit sebe samotnou.

Navíc při seznámení s tím, co vše by mě mohlo postihnout, kdybych dietu nedržela a hlavně, co vše se dá v dnešní době pro nás Celiaky koupit sem neváhala ani minutu.

Jsou to již dva roky, jím vše jako doposud a necítím se ochuzená o nic, a tělo je stejně štatnější jako já sama J