31.12.2019
Ingredience :
* 100 g zelené/hnědé čočky
* 2 ks bobkového listu
* 2 kuličky bobkového listu
* 2 ks brambor
* 100 ml plnotučného mléka
* 150 ml vody
* 1,5 PL bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová nebo uni)
* Sůl a pepř
* Hrst čerstvého kopru
Postup :
Čočku namočíme den předem.
Následující den ji propláchneme (někdo nechává i odmočenou vodu pro vaření, ale pro tento druh polévky se moc nehodí – byla by hodně hnědá a kalná).
Do hrnce nasypeme odmočenou čočku, zalijeme ji vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, brambory (bez slupky) na kostičky a vaříme pod pokličkou do měkka.
Mezitím si v jakékoliv nádobě přihřejeme mléko (nesmí bublat a být převařené. Jen mírně ohřáté, aby se nám po vlití do polévky nezdrclo). Přidáme do něho mouku a rozkvedláme do hladka.
Polévku stáhneme na minimum (nest se polka vařit) a pomalu do něho vlijeme mléko (s rozkvedlanou moukou) a za stálého míchání necháme propojit.
Dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekaný kopr na drobno.
TIP – polévku můžete dochutit octem (to ale nejlépe každý sám u stolu, podle chuti), nebo zakysanou smetanou.