24.09.2018

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a pečenými dýňovými semínky

Ingredience :

4 PL olivového oleje
1 menší dýně hokkaidó (cca 2 kg)
1 PL másla
1 cibule
1 stroužek česneku
½ čl mořské soli
Špetka mleté skořice
Špetka černého pepře
4 hrnky zeleninového vývaru
½ hrnku plnotučného kokosového mléka (nebo smetany na vaření)
Na ozdobu : olivový olej, dýňová semínka, petrželka

 

Postup :

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.

Dýni rozkrojíme, vydlabene semínka a nakrájíme na menší kosky. Ty rozložíme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem a dáme péct do trouby cca na 30 minut (dokud nebudou okraje mírně zlatavé a dýně uvnitř měkká).

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli na kostičky a česnek na jemné plátky. Necháme zesklovatět (ne zčernat! Poté by byla polévka hořká). Následně přidáme opečenou dýni (někdo slupku sundává, já ji nechávám). Přidáme sůl, pepř, špetku skořice a důkladně promícháme. Zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni povařit.

Na plech s pečícím papírem, kde se nám pekla dýně (pokud jste ho nespálili), nasypeme dýňová semínka, pokapeme mírně olejem a necháme péct dokud nebudou semínka nahnědlá a křupavá. Po upečení posolíme.

Jakmile se dýně ve vývaru provaří, odstavíme ji z plotny a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka (pozor, polévka nesmí bublat).
Přidáme kokosové mléko a promícháme vařečkou.

Polévku můžeme před podáním přihřát. Následně zdobíme pečenými dýňovými semínky a čerstvou petrželkou.

 

Další recepty