12.09.2021
Ingredience :
* 600 g žluté cukety
* 450 ml zeleninového vývaru (vody)
* Olivový olej
* Stroužek česneku
* 1/4 čl římského kmínu
* 1/4 čl kurkumy
* Sůl a sušené chilli
Na ozdobu : čerstvý korinadr (nebo petrželka), dýňová semínka a olivový olej
Postup :
Předehřejeme si troubu na 180 ° C a plech si vyložíme pečícím papírem.
Cuketu rozpůlíme na půl a jádřinec vydlabeme polévkovou lžicí.
Nakrájíme ji na vetší kostky a poklademe je na plech s pečícím papírem. Pokapeme olejem a dáme pact na cca 20-25 minut dokud nebude cuketa měkká s opečenými okraji.
V hlubokém hrnci rozehřejeme olej a na něm do sklovata osmažíme česnek na plátky (nesmí zčernat, protože je pak hořký!).
Do hrnce nasypeme všechno koření (chilli na závěr dle chuti), opečenou cuketu a zalijeme vývarem/vodou. Necháme mírně povařit a odstavíme.
Rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém a dle chuti můžeme ještě dochutit kořením, bude-li třeba.
Hotový krém zdobíme čerstvě nasekaným koriandrem, dýňovými semínky a kapkami olivového oleje. Podáváme s bezlepkovým pečivem.