06.11.2018

Mamčina zelňačka

Mamčina (nejlepší) zelňačka

Ingredience :

* 1 malá cibule
* 1 PL máslo
* 8 ks brambor
* 30 dkg kyselého bílého zelí
* Stroužek česneku
* Sůl
* 1/2 mléka
* 1/2 vody
* 1 PL bezlepkové mouky
* 3 kuličky nového koření
* 3 listy bobkového listu
* 3 kuličky pepře

 

Postup :


Na másle necháme zesklovatět cibulku, kterou jsme si předem nakrájeli na drobno. Přidáme na kostky nakrájené brambory, stroužek česneku a podlijeme z části horkou vodou. Dusíme brambory do měkka.

Když brambory změknou, přidáme zelí.  Vaříme.

V jiném kastrůlku rozkvedláme mléko s moukou, do hladké konzistence (nesmí být hrudky), a vlijeme do horké polévky. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list.

Za stálého míchání vaříme cca 15 minut do změknutí zelí na mírném ohni. Promícháme a povaříme pár minut. Do polévky můžeme přidat plátek na zjemnění chuti. Dochutíme dle potřeby.

 

Další recepty