01.02.2023

Krém z pečené červené papriky

Ingredience :

* 5 červených paprik kápií
* 1 cibule
* 2 Pl olivového oleje
* 3 stroužky česneku
* 2-3 hrnky zeleninového vývaru/nebo vody

* 1/2 hrnku smetany na vaření (33%)

* sůl a pepř

Na ozdobu : paprika kápie nakrájená na kostičky, čerstvě nasekaný koriandr nebo petrželka, olivový olej

Postup :

Omyjeme syrové papriky, rozpůlíme je a zbavíme semínek.

Plech si vyložíme pečícím papírem, poklademe půlené papriky (slupkou nahoru) a přidáme oloupané stroužky česneku. Zakápneme olivovým olejem a dáme péct (na 180 stupňů) dokud nebudou papriky ze shora načernalé.

V hlubokém hrnci necháme zesklovatět cibulku na oleji. Následně přidáme upečený česnek a papriky zbavené zčernalé slupky (nespálené vnitřky paprik vydlabeme pomocí lžíce – zčernalé slupky nejíme). Zalijeme 2 hrnky vývaru/vody (1 hrnek si necháme do zásoby, kdyby byla polévka moc hustá). Necháme mírně povařit a na závěr pomixujeme do hladkého krému.

Krém dochutíme solí, pepřem a smetanou dle chuti. Podáváme ozdobené čerstvě nasekanými bylinkami, nakrájenou čerstvou paprikou na kostičky a můžeme zakápnout olejem.

Tip : pro milovníky pálivého můžeme přidat také chilli papričky, a následně zjemnit polévku zakysanou smetanou/jogurtem

Další recepty