23.05.2018

Bezinkový sirup

Výborný domácí bezinkový sirup

 

Ingredience :

30 ks květů černého bezu
6 ks citrónu
2 l vody
1 kg třtinového cukru

 

Postup :

Začneme tím nejdůležítějším a to tím, že zbavíme květy breberek 🙂

Ve velkém hrnci si předvaříme 2 litry vody, kterou následně necháme vychladnout.

Do studené vody vložíme květy, citrónovou šťávu a necháme odstát 24 hodin.
Květy se totiž za celý den krásně vyluhují do vody.

Vše přecedíme přes plátno (cedník – pokud nemáme plátno), a do přecezené bezové vody dáme rozpustit cukr ( kdo chce může alespoň část nahradit medem). Necháme opět chvíli stát než se cukr rozpustí.

Přivedeme k varu a plníme do připravených, dobře očištěných a vypařených flašek. Otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Z tohoto množství jsou 3 litry šťávy.

 

Další recepty