23.05.2018
Ingredience :
30 ks květů černého bezu
6 ks citrónu
2 l vody
1 kg třtinového cukru
Postup :
Začneme tím nejdůležítějším a to tím, že zbavíme květy breberek 🙂
Ve velkém hrnci si předvaříme 2 litry vody, kterou následně necháme vychladnout.
Do studené vody vložíme květy, citrónovou šťávu a necháme odstát 24 hodin.
Květy se totiž za celý den krásně vyluhují do vody.
Vše přecedíme přes plátno (cedník – pokud nemáme plátno), a do přecezené bezové vody dáme rozpustit cukr ( kdo chce může alespoň část nahradit medem). Necháme opět chvíli stát než se cukr rozpustí.
Přivedeme k varu a plníme do připravených, dobře očištěných a vypařených flašek. Otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Z tohoto množství jsou 3 litry šťávy.