18.11.2021

Kynutá buchta se švestkama

Kynutá buchta se švestkama

Ingredience :

385 g bezlepkové mouky Schaer Mix universal

50 g másla

1 vejce

špetka soli 

200 ml mléka 

60 g cukr krupice

42 g kostky droždí bez lepku 

Drobenka : 

60 g másla pokojové teploty 

90 g bezlepkové mouky Schaer Mix universal

50 g cukr krystal

1 vanilkový cukr 

Na ozdobu : ovoce dle chuti 

Postup :

Do mísy prosyjeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. 

Mléko ohřejeme (nesmí být vařící!) a rozpustíme v něm cukr. Zamícháme lžící a vlijeme do důlku. 

Do mléka rozdrobíme droždí a necháme stát cca 15 minut, dokud se nám nevytvoří kvásek. 

Přidáme vejce pokojové teploty, rozpuštěné máslo (nesmí být vařící) a špetku soli. Zapracujeme ručně nebo pomocí mixéru do hladkého těsta. 

Zakryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu.

Plech si vymažeme vrstvou oleje (nevysypáváme) a troubu si necháme předehřát na 175 stupňů. 

Po vykynutí těsto vyklopíme na plech a rukama roztaháme po cele jeho ploše. 

Ozdobíme ovocem dle chuti – můžeme ho do těsta trošku zamáčknout. 

Necháme ještě kynout 15 minut a před vložením do trouby posypeme drobenkou (všechny ingredience rukama spojíme v misce a utvoříme tak malé drobečky) po celém povrchu. 

Dáme péct do zlatova na cca 20-25 minut.

Podáváme pocukrované moučkovým cukrem. 

Další recepty