18.11.2021
Kynutá buchta se švestkama
Ingredience :
385 g bezlepkové mouky Schaer Mix universal
50 g másla
1 vejce
špetka soli
200 ml mléka
60 g cukr krupice
42 g kostky droždí bez lepku
Drobenka :
60 g másla pokojové teploty
90 g bezlepkové mouky Schaer Mix universal
50 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
Na ozdobu : ovoce dle chuti
Postup :
Do mísy prosyjeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
Mléko ohřejeme (nesmí být vařící!) a rozpustíme v něm cukr. Zamícháme lžící a vlijeme do důlku.
Do mléka rozdrobíme droždí a necháme stát cca 15 minut, dokud se nám nevytvoří kvásek.
Přidáme vejce pokojové teploty, rozpuštěné máslo (nesmí být vařící) a špetku soli. Zapracujeme ručně nebo pomocí mixéru do hladkého těsta.
Zakryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu.
Plech si vymažeme vrstvou oleje (nevysypáváme) a troubu si necháme předehřát na 175 stupňů.
Po vykynutí těsto vyklopíme na plech a rukama roztaháme po cele jeho ploše.
Ozdobíme ovocem dle chuti – můžeme ho do těsta trošku zamáčknout.
Necháme ještě kynout 15 minut a před vložením do trouby posypeme drobenkou (všechny ingredience rukama spojíme v misce a utvoříme tak malé drobečky) po celém povrchu.
Dáme péct do zlatova na cca 20-25 minut.
Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.