18.10.2022
Ingredience na kulatou formu o průměru 28 cm:
• 500 g pohankové bezlepkové mouky (nebo UNI bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal)
• 200 g másla pokojové teploty
• 150 g cukr krystal/třtinového cukru
• 1/2 bzl. prášku do pečiva
• 1 vanilkový cukr
• 1 vejce
Náplň:
• 500 g tvarohu
• 1 vejce
• cukr dle chuti
• 7 jablek
• skořicový cukr
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem, nebo pohankovou krupicí.
Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, máslo a vypracujeme rukama drobenku.
Celé dno plechu posypeme hrubší vrstvou drobenky a rukama ji pořádně “udusáme”, aby utvořila pevný, rovný základ. Zbyde nám zhruba čtvrtka směsi drobenky na závěrečné posypaní. V případě, že děláme koláč do kulaté formy, udělejte vyšší okraje základu těsta/drobenky.
Tvaroh smícháme s vejcem, dochutíme cukrem. Jablka nastrouháme na drobno, smícháme se skořicovým cukrem. Jablka jsem nechala včetně červené slupky, aby byl koláč barevnější 🙂
Na drobenkový základ vlijeme tvaroh a rozetřeme po celé ploše. Následně poklademe vrstvou jablek se skořicí a na závěr posypeme zbytkem drobenky.
Pečeme cca 40 minut, dokud neni povrch drobenky zlatavý. Necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé kousky.
Doporučuji dát buchtu klidně do lednice a krájet vždy chladné. Lépe se krájí, nedrolí a drží tvar. Podávejte buchtu za pokojové teploty.
TIP : recept také můžeme udělat na klasický hranatý plech