18.10.2022

Drobenkový koláč s tvarohem a s jablky

Ingredience na kulatou formu o průměru 28 cm:


•   500 g pohankové bezlepkové mouky (nebo UNI bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal)
•   200 g másla pokojové teploty 
•   150 g cukr krystal/třtinového cukru
•   1/2 bzl. prášku do pečiva
•   1 vanilkový cukr
•   1 vejce

Náplň:

•    500 g tvarohu
•    1 vejce
•    cukr dle chuti
•    7 jablek
•    skořicový cukr
 

Postup :
 
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem, nebo pohankovou krupicí.

Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, máslo a vypracujeme rukama drobenku.

Celé dno plechu posypeme hrubší vrstvou drobenky a rukama ji pořádně “udusáme”, aby utvořila pevný, rovný základ. Zbyde nám zhruba čtvrtka směsi drobenky na závěrečné posypaní. V případě, že děláme koláč do kulaté formy, udělejte vyšší okraje základu těsta/drobenky.

Tvaroh smícháme s vejcem, dochutíme cukrem. Jablka nastrouháme na drobno, smícháme se skořicovým cukrem. Jablka jsem nechala včetně červené slupky, aby byl koláč barevnější 🙂

Na drobenkový základ vlijeme tvaroh a rozetřeme po celé ploše. Následně poklademe vrstvou jablek se skořicí a na závěr posypeme zbytkem drobenky.

Pečeme cca 40 minut, dokud neni povrch drobenky zlatavý. Necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé kousky.
Doporučuji dát buchtu klidně do lednice a krájet vždy chladné. Lépe se krájí, nedrolí a drží tvar. Podávejte buchtu za pokojové teploty.

TIP : recept také můžeme udělat na klasický hranatý plech

Další recepty