02.04.2018
Ti z vás, co mě sledují již delší dobu vědí, že mám diganostikovanou celiakii (necelé 3 roky) a věnuji se této tématice skoro 2 roky. Protože jsem sama v počátcích hledala informace, nevěděla si rady a tápala v široké nabídce bezlepkových potravin, kterou si vybrat mě začalo téma celiakie opravdu zajímat.
Začala jsem vymýšlet vlastní recepty, shromaždovat informace a zrodil se z toho můj osobní blog www.celiaxmoni.cz ale hlavně kniha Můj život bez lepku (která vyšla v listopadu 2017), kde najdete nejen mé bezlepkové recepty, ale také poznatky, které jsem za dobu diagnózy posbírala. Obojí je tedy mým osobním vyznáním, mojí sbírkou receptů, článků a fotografií a hlavně psáno lidským a srozumitelným “slovem” 🙂
Přestože žiji v Praze a v 21.století dovoluji si říct, že tato témetika je stále ještě neznámou. Veřejnost neví základní rozdíl mezi celiakii a alergii na lepek, neví co mohou způsobit celiakovi když mu dají lepkový pokrm a jaké mohou být následky pro celiaka při nedržení striktní bezlepkové diety.
Víte, že spolupráce si pečlivě vybírám a nikdy nedělám nic, co není příjemné jak mě, tak není se strategii Celiaxmoni, která podporuje jen nám celiakům prospěšné projekty.
Před vánoci jsem dostala velkou příležitost stát se součástí osvěty, která chce veřejnosti tuto problematiku “osvítit”. A protože je tento projekt plný podstatných informací pro stávající nebo (zatím) nediagnostikované celiaky, rodinné příslušníky celiaků, co si neví rady, tak jsem musela být takového projektu samozřejmě součástí.
Osvěta, za kterou stojí Schar (největší italský výrobce bezlepkových produktů a surovin) se nese ve jménu “Květen 2018 měsíc bez lepku“.
Název určitě nevypovídá o tom, že bychom měli ze stravy vynechat lepek v květnu, ale to, že měsíc květen je právě věnovaný osvětě, která veřejnost seznámí s touto problematikou.
Pro tuto událost byla vytvořena speciální webová stránka www.zitbezlepku.cz , která byla spuštěna 16.4. 2018.
Stránka slouží hlavně pro ty, co neví co celiakie je, jaké příčiny má a je pro ně tak počátečním “nakopnutím” k tomu, aby příznaky a následnou léčbu nepodceňovali. Na stránkách pracovali odborníci, takže informace na stránkách jsou tedy opodstatněné a nikdo jiný vám neodpoví na vaše otázky lépe.
Pro účely tiskovky byly webové stránky spuštěny online v prostorech kavárny, takže si je novináři mohli vyzkoušet osobně a bylo tedy i pro mě přínosem stránky vidět před tím než budou spuštěny “do světa”.
Na stránkách se můžete objednat na telefonickou konzultaci s nutričním terapeutem, která je právě v toto období zdarma.
Takže pokud máte v poslední době pochybnosti, necítíte se být ve svém těle a žádná vyšetření vám doposud nic neodhalila, neotálejte a využijte této příležitosti !
Dne 28.3.2018 se v krásných prostorech Mistral Café konala tiskovka pro novináře v rámci představení osvěty, která bude následně veřejnosti představěna.
Tiskovka začala v 9:40 a moderovala ji moc milá Martina Vrbová Hynková (mj. moderátorka tv pořadu Sama Doma.)
Za stolem “mluvčích” usedl pan docent Kohout, paní Dlabalová a já Monika Menky za Celiaxmoni.
Bylo pozváno nad 30 novinářů a televize. A protože je téma opravdu zajímavé, současné a dnes má celiakii diagnostikovanou opravdu nemalá část populace, zájem byl tedy veliký.
Nebyla to moje první tiskovka a musím říct, že po celou dobu našich prezentací bylo ticho. Byl vidět obrovský zájem a až na 2 novinářky všichni seděli do konce povídání a dokonce jsme i časově přetáhli řeč, protože na nás “padalo” velké množství otázek, který byly přínosné pro obě strany.
Nám celiakům přišly některé otázky banální, naopak člověk slyší věřejnost, která neví a může jim tak odpovědět na to, v čem si nejsou jisti.
Pan docent Kohout mluvil převážně z profesního hlediska, které bylo zajímavé opravdu i pro mě. Čísla, statistiky a odborné hledisko přímo od specialisty. Paní Dlabalová za společnost pro bezlepkovou dietu novináře seznamovala se strategii organizace a já jsem seznámila novináře se svým příběhem celiaka, kterému trvalo dlouhé roky, než přišel na to, že má celiakii a jak to nebylo lehké. Naopak jsem svoji řečí chtěla namotivovat, že se nejedná o “příšernou nemoc”, ale že díky celiakii dělám, co mě baví, setkávám se se zajímavými lidmi a cítím, že dělám něco, co má smysl. A hlavně, žiju svůj život bez lepku, vydala jsem knihu a každým dnem se učím novým chutím, které mi bezlepková dieta přináší.
Na závěr nás čekal raut, který byl připravený z bezlepkových produktů od společnosti Schar. Já produkty znám, takže jsem věděla, že kromě toho, že se poprvé v životě bezlepkově občerstvím na tiskovce, tak jsou jejich produkty vynikající. Tím pádem ochutnali i všichni pozvaní a dali za pravdu mým slovům, že se celiaci máme opravdu dobře 🙂
Tímto děkuji za příjemné dopoledne, za to že mohu být součástí projektu, co má smysl a těším se, že je osvěta spuštěná a tímto vás nabádám, abyste si “naťukali” www.zitbezlepku.cz a využili této možnosti.
Zdraví je totiž to nejdůležitější, co máme, tak ho neberme jako samozřejmost !