09.06.2019
Ingredinece :
300 g bezlepkové UNI mouky
150ml vlažného mléka
¼ kostky droždí (asi 10g)
35g moučkového cukru
50 ml oleje
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce + 1 vejce s trochou mléka na potření
Tvarohová náplň:
½ tvarohu
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
Hrozinky
Drobenka :
10g másla
10g bezlepkové mouky
1 vanilkový cukr
Postup :
Začneme kváskem.
Mléko zahřejeme v kastrůlku (pozor, nesmí se vařit!)
Odstavíme, rozrobíme do něho droždí, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, zbylé ingredience (olej, vejce, cukr a špetku soli) a na záver vlijeme kvásek. Těsto uhněteme do hladké struktury (bud vařečkou nebo kuchyňským robotem).
Těsto necháme v nádobě, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu na teplém místě (pod peřinou, u topení).
Mezitím si připravíme (moji neoblibenější) tvarohovou náplň.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem.
Uvaříme si v konvici vodu a zalijeme hrozinky, které jsme si předem nasypali do hrnečku. Hrozinky změknou a zvláční.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném válu na cca 0,5 cm vysoký plát a hrnečkem vykrajujejeme kolečka. Do jejich středu lžičkou naneseme tvaroh, ozdobíme rozinkou a přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
(Pokud budeme připravovat koláčky s makem, ořechy nebo povidly, hodí se na ně jemná drobenka.
Smícháním másla, mouky a cukru a jejich rozdrobením si připravíme drobenku, kterou koláče na plechu ozdobíme. )
Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut, do zlatova.