12.01.2020

Bezlepkové rohlíky

Moje 1. bezlepkové rohlíky

Ingredience na cca 5 rohlíků :

* 120 g bezlepkové mouky Natures promise
* 100 g bezlepkové mouky Schar mix B
* 1/3 kostky bezlepkového droždí
* 100 ml vlažného mléka
* 1 čl cukr krystal
* 1 vejce
* 2 PL oleje
* špetka soli
Na ozdobu : mák, sezam, hrubozrnná sůl – dle chuti

 

Postup :

Připravíme si kuchyňský robot s hnětací metlou.

Nasypeme do mísy obě bezlepkové mouky (které jsme si předem prosáli přes sítko). Uděláme si ve středu důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a jemně droždí s cukrem lžičkou promícháme. Necháme kvásek cca 15 minut “zrát”.

Pustíme robot na pomalé otáčky, nechámě hnětat a přidáme vejce (pokojové teploty), sůl a olej. Robot necháme stále zapnutý a počkáme dokud nebude těsto hladké a všechny inredience propojené.

Následně těsto vyjmeme, dáme ho hluboké misky, kterou přikryjeme potravinovou fólií a necháme cca hodinu kynout na teplém místě.

Po hodině nakynuté těsto vyjmeme, ještě na vále rukama zapracujeme a rozdělíme na 5 kousků ve tvaru bulek. Bulky válečkem rozválíme do tvaru trojúhelníka (není potřeba podsypávat, těsto se nelepí). Rohlík začneme motat od širšího okraje po jeden cíp. Snažíme se smotat tak, aby měl rohlík, co nejvíce vrstev !

Srolovaný rohlík by měl být baculatý a měl by mít ještě prostor, aby mohl kynout. Špičaté okraje prsty zaoblete nebo “zastrčtě” do vně rohlíku.

Takto srolovaný rohlík přendáme na plech vyložený pečícím papírem (mezi rohlíky nechte mezery, protože ještě nakynou) a necháme kynout pod potravinovou fólií cca 25 minut. Před pečením pomažeme mašlovačkou.
Tip : pokud chcete mít rohlík matného vzhledu, použíjte pouze vodu. Pokud chcete rohlík krásně lesklý, potřete rozšlehaným vajíčkem. Já potřela mlékem, aby byl výsledný vzled přirozený 🙂
Po potřeí všech rohlíků posypeme oblíbeným kořením.

Do trouby bychom měli (nejlepe) dát na dno hrnec s vodou, aby nebyly rohlíky vysušené. Pokud nemáte takto odolný hrnec, před vložením plechu do trouby ji rozprašovačem (s vodou) vystříkejte. V troubě vznikne pára a nedojde k vysušení rohíků (pokud použijete rozprašovač a ne hrnec, můžete během pečení tento rozprašovací postup opakovat).
.
Pečeme cca 10 minut v troubě předehřáté na 230°C. Po upečení necháme vychladnout na plechu, ale nejlépší je nechat vychladnout na mřížce.

 

 

 

Další recepty