01.03.2020

Bezlepkové vdolečky

Bezlepkové vdolečky s jahodovým džemem a šlehačkou

Ingredience :

* 250 g bezlepkové uni mouky (nebo 150 g čirokové, 100 rýžové)

* 15 g droždí

* 10 g změklého másla

* 1 PL cukru

* 1 žloutek

* 150 ml mléka

* 1 čl soli

* olej na smažení /řepkový, slunečnicový)

Na ozdobu : cukr moučka, domácí šlehačka, jahodový džem, čerstvé jahody

 

 

Postup :

Mléko ohřejeme (nesmí vřít) v hrnečku. Přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).

Do mouky přidáme lžičku soli, nalijeme rozmíchaný kvásek, žloutek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké!). Vařečkou vypracujeme hladké těsto tak, aby se nám nelepilo na vařečku. Bude-li těsto hodně sypké, přidáme vlažné mléko. Mísu přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí těsto přendáme na vál, který jsme si trošku podsypali moukou. Vyválíme plát (cca 1-1,5 cm vysoký) a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ty necháme na vále ještě cca 10 minut vykynout. Na jedné straně uděláme skleničkou důlek.

Do pánve nalijeme olej a smažíme dolly z obou stran (začínáme stranou ,kde jsme si udělali důlek). Hotové vdolky dáme na talír, vyložený ubrousky a zdobíme dle chuti.

 

Další recepty