16.01.2019
Ingredience :
2 vejce (žloutky)
100 ml olivového oleje
150 g parmazánu
sůl a pepř
1 PL hořčice (dijonská/krémžská)
1 malý stroužek česneku
Ančovičky (4-5 filetek)
Postup :
Do kuchyňského robotu vyklepneme dva žloutky, přidáme olej a hořčici. Šleháme na nízké otáčky do hladka. Přidáme ančovičky, strouhaný parmezán a prolisovaný česnek. Necháme důkladně prošlehat, aby se nám ančovičky rozmixovaly a dresing měl hladkou konzistenci.
(Pokud bude dressing moc hustý, zředíme ho olivovým olejem nebo olejem z ančoviček. Ančoviček dejte raději méně, jsou hodně aromatické a přidat je můžete vždy).
Dressing promícháme a dochutíme solí nebo pepřem, bude-li třeba. Parmezán a ančovičky jsou dost slané, takže já dressing už nesolím.
Dressing vmícháme do mísy, kam jsme si předem natrhali římský salát. Promícháme rukou, aby se dresing dostal všude. Salát servírujeme na hlubokém talíři, ozdobený grilovaným/smaženým kuřecím masem, bezlepkovými krutony a s hoblinkami parmezánu.