26.04.2020
Chlupaté knedlíky
ingredience :
750 g brambor
300 g bezlepkové uni mouky (nebo 200 g čirokové a 100 g rýžové mouky)
1 vejce
Sůl
Máslo
Na ozdobu : bílé kysané zelí, bezlepková uzenina
Postup :
Obě mouky si vysypeme do mísy, vprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepkneme vajíčko a sůl.
Po lžicích přidáváme nastrouhané brambory (na jemno) a začneme rukama (nebo lžící) zpracovávat tak, aby nám vzniklo tuhé těsto.
Hotově těsto si dáme na talíř nebo prkénko.
Dáme si vařit vodu do hrnce, kterou mírně osolíme. Jakmile se nám voda začně vařit, pomocí nože/lžíce těsto z prkénka házíme do vody (můžeme použít i formu na halušky).
Jakmile nám vyplavou knedlíčky nad hladinu, vytáhneme je pomocí děravé naběračky a dáme do zapékací formy.
Aby se nám hned neslepily, dáme na ně trochu másla a promícháme je.
Domácí zelí si uvaříme do měkka.
Uzeninu si nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na pánvi do zlatova.
Uzeninku a zelí přidáme do pekáčku ke knedlíkům a promícháme. Dochutíme solí nebo pepřem dle chuti.