13.02.2022
1)VARIANTA A
Ingredience :
Postup :
Předehřejeme si troubu na 170ºC s horním a spodním ohřevem.
Formičky si vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout.
V hluboké míse vyšleháme do pěny celé vejce, žloutek a cukr. Poté do směsi vlijeme roztopenou čokoládu s máslem a lžící promícháme.
Na závěr přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Těsto vlijeme do formiček (do 3/4 jejich objemu) a pečeme 12 minut.
Po upečení vyndáme z trouby a ještě za tepla vyklopíme. Doporučuji (před vyklopením) objet kraje formičky jídelním nožem, aby nedošlo při vyklopení k rozpadu fondantu.
Podáváme teplé s jahodami, domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
2)VARIANTA B zdravější – přirozeně bez lepku
Ingredience :
115 g kvalitní čokolády
3 PL kokosový olej
2 vejce
2 PL med
špetka soli
1 PL holandské kakao
1 PL rýžová/mandlová mouka
Postup:
Čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout. Vejce smícháme s medem, špetkou soli a vyšleháme.
Do vychladnuté čokolády opatrně lijeme vejce a nakonec kakao s moukou.
Keramické nádoby vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kakaem.
Těsto nalijeme do 3/4 výšky formičky. Poté pečeme cca 10-12 minut při 190 stupních.
Zdobíme ovocem. Nejlépe ostružinami a jahodami. Dezert konzumujeme teplý a po rozkrojení musí být tekutý.