13.02.2022

Čokoládový fondant

1)VARIANTA A

Ingredience :

  • 50 g másla
  • 2 čl kakaa ( na vysypání formiček )
  • 50 g kvalitní bezlepkové čokolády
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g cukr krystal
  • 1 čl bzl prášku do pečiva
  • 50 g bezlepkové mouky Schar Mix Universal

Postup :

Předehřejeme si troubu na 170ºC s horním a spodním ohřevem.
Formičky si vymažeme máslem a vysypeme kakaem.

Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout.

V hluboké míse vyšleháme do pěny celé vejce, žloutek a cukr. Poté do směsi vlijeme roztopenou čokoládu s máslem a lžící promícháme.

Na závěr přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

Těsto vlijeme do formiček (do 3/4 jejich objemu) a pečeme 12 minut.

Po upečení vyndáme z trouby a ještě za tepla vyklopíme. Doporučuji (před vyklopením) objet kraje formičky jídelním nožem, aby nedošlo při vyklopení k rozpadu fondantu.

Podáváme teplé s jahodami, domácí šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

2)VARIANTA B zdravější – přirozeně bez lepku

Ingredience :

115 g kvalitní čokolády

3 PL kokosový olej

2 vejce

2 PL med

špetka soli

1 PL holandské kakao

1 PL rýžová/mandlová mouka

Postup:

Čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout. Vejce smícháme s medem, špetkou soli a vyšleháme.

Do vychladnuté čokolády opatrně lijeme vejce a nakonec kakao s moukou.

Keramické nádoby vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kakaem.

Těsto nalijeme do 3/4 výšky formičky. Poté pečeme cca 10-12 minut při 190 stupních.

Zdobíme ovocem. Nejlépe ostružinami a jahodami. Dezert konzumujeme teplý a po rozkrojení musí být tekutý.

Další recepty