30.04.2020
Ingredience :
2 menší cukety
1 vejce
1 PL strouhané mozzarelly
2 PL mletých bezlepkových ovesných vloček nebo mandlové mouky
Stroužek česneku
Hrst sušené majoránky nebo oregána
Dip : kvalitní bílý jogurt, sůl a pepř, česnek, olivový olej a sušené oregáno
Postup :
Nastrouháme cuketu, včetně slupky na hlubším struhadle. Dáme do mísy a přidáme špetku soli. Cuketa nám pustí přebytečnou vodu, kterou buď zcedíme nebo nasajeme kuchyňským papírovými utěrkami. Zkrátka musíme cuketu zbavit přebytečné vody, aby nám drželi lívance vcelku 🙂
Do mísy s cuketou přidáme vajíčko, mouku, prolisujeme stroužek česneku (nechme si, ale trošku z prolisovaného stroužku česneku ještě na dip) a přidáme nastrouhanou mozzarellu.
Vše promícháme v jedno kompaktní těsto, které dochutíme solí/pepřem a sušenou bylinkou dle chuti.
Pokud bude těsto moc řídké, přidáme mouku.
Připravíme si pánev na lívance, kterou jemně vymažeme olivovým olejem.
Z těsta si v dlaních připravíme vyšší lívanečky, které položíme na rozehřátou pánev. Smažíme z obou stran do zlatova.
Dip : do misky nalijeme jogurt, přidáme trošku prolisovaného česneku, který nám zbyl, 1 čl olivového oleje, sůl/pepř a sušenou bylinku. Promícháme.
Lívanečky podáváme teplé s jogurtovým dipem.