22.11.2019

Dukátové buchtičky se šodó

Dukátové buchtičky se šodó

 

Ingredience :

Buchtičky :
500 g bezlepkové uni mouky (Natures promise, Schar)
100 ml slunečnicového oleje
300 ml mléka
3 PL cukr krystal
1 vejce (žloutek)
1/2 bezlepkového droždí
Špetka soli
Máslo na potření

Krém :
500 ml mléka
100 g cukru
30 g másla
25 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový cukr
4 žloutky
2 PL rumu

Jednodušší varianta krému : uvaříme práškový bezlepkový vanilkový puding, který promícháme s 1 PL rumu.

 

Postup :
Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka a posypeme moukou. Po vykynutí smícháme s moukou, přilijeme mléko, olej, žloutek a cukr.

Zpracujeme vláčné těsto a necháme kynout. Pak z těsta vyválíme asi 2 cm vysoký plát a krájíme asi 2 cm čtverce, zakulatíme je, rovnáme do dobře vymaštěného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem, aby se při pečení neslepily. Necháme vykynout.

Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.

V rendlíku přiveďte k mírnému varu mléko. V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a dobře promíchejte. Horké mléko přelijte z rendlíku do mísy a promíchejte. Obsah mísy vraťte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Krém zhoustne docela rychle a stačí jen minuta nebo dvě (na rozdíl o krémů zahuštěných moukou).

Hotový krém sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Je to nejjistější způsob jak vyloučit případné hrudky. Přidejte studené máslo s rumem a dobře rozmíchejte. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, můžete jej naředit trochou mléka.

Jednodušší varianta krému : uvaříme práškový bezlepkový vanilkový puding, přičemž do mléka (před vařením) přidáme 1 PL rumu.

Další recepty