11.11.2017

Dýňové bulky

Dýňové bulky s oregánem

 

Ingredience na cca 10 bulek:
350 g bezlepkové UNI mouky
150 ml mléka (nebo vody)
150 g dýně Hokkaidó
2 lžíce olivového oleje
2 vejce (jedno do těsta a 1 bílek na potření)
Bezlepkové droždí
Sůl
dýňová semínka
oregáno

Postup:
Dýni nakrájíme na kostičky, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 10 minut při 180 stupňích. Po vyjmutí necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem (já rozmixovala tak, abych mně zůstaly v pyré malé kousky dýně – je to chutnější a vypadá to lépe).
Mléko ohřejeme (jen aby bylo vlažné, ne horké!) a vmícháme dýňové pyré. Odstavíme z plotny.
Mouku vsypeme do mísy a vytvoříme uprostřed důlek. Do důlku vsypeme špetku soli, rozdrolené droždí a zalijeme opatrně vlažným “dýňovým” mlékem.
Necháme odpočinout 10-15 minut (vznikne kvásek). Přidáme jedno vejce, zapracujeme těsto, nádobu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Po vykynutí těsta si připravíme vál, která poprášíme moukou a z těsta si vytvoříme 10 částí. V dlaních tvarujeme bulky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto připravené bulky necháme kynout ještě 30 minut. Bulky poté potřeme bílkem, posypeme oregánem a dáme péct na cca 20 minut při 180 stupňích.
Bulky skladujeme v látkovém pytlíku, vydrží 1-2 dny čerstvé a měkké.

 

Další recepty