24.06.2022
Ingredience na gnocchi :
Ingredience na ozdobu :
Postup :
Nejprve očistíme dýňi. Rozkrojíme ji na půl a lžící vydlabeme semínka.
Dýni nakrájíme na kostičky (včetně slupky) a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.
Zcedíme, Necháme vychladnout a rozmixujeme na dýňové pyré.
Na vál nebo do mísy nasypeme mouku.
Přidáme pyré, vajíčko, sůl a důkladně rukou prohněteme v kompaktní těsto na gnocchi. (Těsto by nemělo být tekuté – Konzistencí by mělo připomínat těsto na cukroví).
Z částí těsta vyválíme na desce prameny asi 2 cm silné, které nařežeme na kousky.
Jednotlivé kousky pak zakulatíme o hroty vidličky, která v nich zároveň zanechá charakteristické rýhy.
Hotové odkládáme na vál, posypaný moukou.
Několik kousků můžeme zkusit uvařit v osolené vodě – pokud by se rozvářely, je třeba přidat trochu mouky.
Všechny gnocchi uvaříme v dostatečně velkém hrnci s vodou, když vyplavou napovrch, jsou hotové. Zcedíme.
Na větší pánvi si necháme rozehřát trošku olivového oleje a vhodíme na něj listy špenátu a rajčata nakrájená na menší kousky. Přikryjeme pokličkou a necháme podusit tak, aby byl špěnát stále zelený a měl svůj tvar. Špenát s rajčaty tedy mírně ohřejeme, ale nesmí se nám podusit tak, aby z nich bylo bláto.
Odstavíme a přidáme hotové gnocchi. Promícháme a podáváme ozdobené piniovými oříšky a strouhaným parmezánem.
TIP: tento recept bude chutný i s klasickými bramborovými gnocchi