24.06.2022

Dýňové gnocchi se špenátem a rajčaty

Ingredience na gnocchi :

  • 600 g vařeného dýňového pyré (cca 1 kg dýně)
  • 300 g uni bzl. mouky (jizerka)
  • 1 vejce
  • špetka soli

Ingredience na ozdobu :

  • 200 g cherry rajčátek
  • Olivový olej
  • Listy čerstvého špenátu
  • Piniové oříšky
  • Parmezán

Postup :

Nejprve očistíme dýňi. Rozkrojíme ji na půl a lžící vydlabeme semínka.
Dýni nakrájíme na kostičky (včetně slupky) a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.
Zcedíme, Necháme vychladnout a rozmixujeme na dýňové pyré.

Na vál nebo do mísy nasypeme mouku.
Přidáme pyré, vajíčko, sůl a důkladně rukou prohněteme v kompaktní těsto na gnocchi. (Těsto by nemělo být tekuté – Konzistencí by mělo připomínat těsto na cukroví).
Z částí těsta vyválíme na desce prameny asi 2 cm silné, které nařežeme na kousky.
Jednotlivé kousky pak zakulatíme o hroty vidličky, která v nich zároveň zanechá charakteristické rýhy.

Hotové odkládáme na vál, posypaný moukou.

Několik kousků můžeme zkusit uvařit v osolené vodě – pokud by se rozvářely, je třeba přidat trochu mouky.
Všechny gnocchi uvaříme v dostatečně velkém hrnci s vodou, když vyplavou napovrch, jsou hotové. Zcedíme.

Na větší pánvi si necháme rozehřát trošku olivového oleje a vhodíme na něj listy špenátu a rajčata nakrájená na menší kousky. Přikryjeme pokličkou a necháme podusit tak, aby byl špěnát stále zelený a měl svůj tvar. Špenát s rajčaty tedy mírně ohřejeme, ale nesmí se nám podusit tak, aby z nich bylo bláto.
Odstavíme a přidáme hotové gnocchi. Promícháme a podáváme ozdobené piniovými oříšky a strouhaným parmezánem.

TIP: tento recept bude chutný i s klasickými bramborovými gnocchi

Další recepty