30.10.2020

Dýňové gnocchi

Dýňové gnocchi se šalvějí a s parmezánem 

 

 

Ingredience :

  • 600 g vařeného dýňového pyré (cca 1 kg dýně)
  • 300 g uni bzl. mouky (jizerka)
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na ozdobu :

  •             90 g másla
  •             10 listů čerstvé šalvějě
  •             Stroužek česneku
  •             Parmezán

 

Postup :

Nejprve očistíme dýňi. Rozkrojíme ji na půl a lžící vydlabeme semínka.

Dýni nakrájíme na kostičky (včetně slupky) a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme do měkka.

Zcedíme, Necháme vychladnout a rozmixujeme na dýňové pyré.

Na vál nebo do mísy nasypeme mouku.

Přidáme pyré, vajíčko, sůl a důkladně rukou prohněteme v kompaktní těsto na gnocchi. (Těsto by nemělo být tekuté –  Konzistencí by mělo připomínat těsto na cukroví).

Z částí těsta vyválíme na desce prameny asi 2 cm silné, které nařežeme na kousky.
Jednotlivé kousky pak zakulatíme o hroty vidličky, která v nich zároveň zanechá charakteristické rýhy.

Hotové odkládáme na vál, posypaný moukou.


Několik kousků můžeme zkusit uvařit v osolené vodě – pokud by se rozvářely, je třeba přidat trochu mouky.

Všechny gnocchi uvaříme v dostatečně velkém hrnci s vodou, když vyplavou napovrch, jsou hotové.

Rozehřejte máslo a krátce v něm opečte šalvějové lístky a česnek na plátky. Pozor! Česnek nesmí zčernat jinak by zhořknul.

Trochu vše opepřete. Šalvějové máslo přelijte na noky nebo nasypte gnocchi na pánev a promíchejte.

Podáváme ozdobené hoblinami z parmezánu.

 

Další recepty