10.11.2022
Ingredience :
• 350 g bezlepkové mouky (bezlepkové Natures Promise nebo Schaer Mix Universal, Schar Mix Bread)
• 100 g dýňového pyré
• 150 g vlažné mléko
• 1/2 lžičky soli
• 10 g cukr krystal
• 1 lžička sušeného droždí
• 120 g másla pokojové teploty
Na ozdobu : sezamová semínka a olivový olej na potření
Postup :
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem.
Dýni omyjeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme do měkka. Zbavíme vody, rozmixujeme do pyré a necháme vychladnout do pokojové teploty.
Bud’ můžeme těsto zpracovat ručně nebo v mixéru.
Mouku smícháme se solí a droždím.
Do misky/mixéru dáme nejprve mokré suroviny (mléko, dýně) a následně přidáme suché suroviny (cukr, sůl, mouka a sušené droždí). Máslo přidáme až na závěr, až se všechny suroviny spojí.
Těsto zakryjeme a necháme hodinu kynout.
Jakmile těsto vykyne, utvoříme si rovnoměrně velké bochánky, které si vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout. Následně vezmeme silnou nit/šňůrku a začneme tvořit tvar dýně a to tak, že budeme provázkem “prořezávat” do těsta.
Pomažeme olivovým olejem a dáme péct na cca 25 minut, dokud není povrch kaiserek mírně nazlátlý a jsou uvnitř propečené.