24.10.2018
Dýňové risotto
Dýňové risotto na bílém víně s červeným pepřem a rozmarýnem
Ingredience :
1 kg dýně Hokkaido
1,5 hrnku kulatozrnné rýže
1,5 l zeleninového vývaru
50 g másla
1 malá cibule
1 sklenička bílého vína
Svazek rozmarýnu
1 PL červeného pepře v celku
Olivový olej
Sůl a pepř
Postup :
Troubu si předehřejeme na 220 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něho kostičky (včetně slupky) dýně, kterou jsme předem zbavili jadýrek . Posypeme snítky rozmarýnu a pokapeme olivovým olejem. Pečeme cca 30 minut do zlatova.
Na pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibulku na malé kostičky, pár kuliček červeného pepře a necháme zesklovatět. Přidáme upečenou dýni, ryži a víno. Mícháme vařečkou pár minut, aby se část vína odpařila. Dýně se krásně rozpustí – tím nám obarví risotto.
Po částečném odpaření vína postupně přilejeme vývar a a častého míchání vaříme, dokud není ryže uvařená al dente (na skus). Dochutíme solí a pepřem.
Hotové risotto má mít mazlavou konzistenci.
Ozdobit můžeme rozdrceným červeným pepřem a čerstvým rozmarýnem.