30.10.2018
Dýňový quiche se šalvějí
Ingredience :
Těsto :
* 250 g bezlepkové UNI mouky
* 100 g kvalitního másla
* 3 PL vlažné vody
* 1 vejce
Náplň :
* 1 sójová smetana
* 1 malá dýně hokkaidó
* Hrst čerstvých lístků šalvěje
* Hrst sušené šalvěje
* 1 vejce
* Olivový olej
* 1 stroužek česneku
* Hrst rukoly
* Sůl a pepř
Postup :
Do hluboké mísy nasypeme prosátou mouku a přidáme máslo pokojové teploty. Poté přidáme vodu, vajíčko a důkladně promísíme tak, aby nám vzniklo kompaktní těsto na koláč.
Těsto z mísy vyjmeme, dáme cca na hodinu do lednice odstát a připravíme si náplň.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Necháme zesklovatět na pánvi s olivovým olejem (pozor ! Česnek nesmí zčernat, jinak bude hořký) a čerstvou šalvějí. Odstavíme z plotny a vyjmeme šalvěj.
Malou dýni vydlabeme od jadýrek, uvaříme do měkka a rozmixujeme do hladka.
Do misky nalijeme smetanu, přidáme vejce, a důkladně prošleháme vidličkou. Na závěr přidáme pyré z dýně, česnek a olej, ovoněný šalvějí. Přidáme sušenou šalvěj, sůl a pepř a náplň je hotová. (Dýně je hodně sladká, takže ochutnávejte a solí vyjimečně nešetřete 🙂
Formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a vysypeme pohankovou moukou. Těsto vyjmeme z lednice, vložíme do středu formy na koláč a prsty vytlačujeme těsto do stran, abychom vytvořili vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 5 minut do předehřáté trouby na 200 °C.
Vyjmeme z trouby, zapečené dno těsta zalijeme smetanovou náplní a ozdobíme sušenou šalvějí.
Hotový koláč necháme vychladnout a nakrájíme na osminky.