16.05.2019

Galetka s rebarborou a jahodami

 

Bezlepková galetka s rebarborou a jahodami

 

 

Ingredience :


150 g mandlové mouky a 100 g čirokové mouky (nebo 250 g bezlepkové UNI mouky)
125 g másla pokojové teploty
75 ml vody
1 vejce
Špetka soli
Vejce na potření

Náplň : 150 g jahod, 5 stonků rebarbory, 1 čl lžička skořice, 1 PL třtinového cukru, 1 PL másla

 

Postup :

Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek a přidáme vejce, máslo na menší plátky a špetku soli. Přidáváme postupně vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do sáčku a necháme min. hodinu odpočinout v lednici.

Mezitím si omyjeme jahody, které si nakrájíme na kostičky/plátky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kostičky nebo libovolné tvary.
Obojí vložíme do kastrůlku, kde se nám rozpustila lžíce másla. Přidáme třtinový cukr dle chuti (já dala 1 PL) a důkladně promícháme. Ovoce necháme obalit cukrem a máslem a odstavíme z plotny. Rebarbora ani jahody se nesmí rozvařit !

Těsto vyjmeme z lednice a rozpůlíme na polovinu.
Jednu polovinu vyválíme na válu do 2 mm tloušťky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí lžíce přeneseme náplň do středu těsta, tak aby nám zbyl cca 5 cm okraj.
Okraje těsta přehrneme dovnitř, pomažeme vejcem a galetku pečeme cca 35 min. při 180 stupních, dokud těsto nezezlátne. To stejné uděláme i s druhou částí těsta.

Po upečení necháme galetku na mřížce vychladnout a před podáváním ji poprášíme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit mátou nebo meduňkou.

 

 

Další recepty