19.05.2018

Galetka s rebarborou a jahodami

Bezlepková galetka s rebarborou a jahodami, sypaná třtinovým moučkovým cukrem

Ingredience :


250 g bezlepkové UNI mouky
125 g másla pokojové teploty
75 ml vody
1 vejce
Špetka soli
Vejce na potření
Třtinový moučkový cukr @probio.cz

Náplň : vanička čerstvých jahod, rebarbora, 1 čl lžička skořice, třtinový cukr dle chuti, máslo

Postup :

Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek a přidáme vejce, máslo na menší plátky a špetku soli. Můžeme přidávat postupně vodu, kdyby vám šlo těsto težce připravit.
Zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do sáčku a necháme min. hodinu odpočinout v lednici.

Mezitím si omyjeme jahody, které si nakrájíme na kostičky/plátky. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kostičky nebo libovolné tvary.
Obojí vložíme do kastrůlku, kde se nám rozpustila lžíce másla. Přidáme třtinový cukr dle chuti (já dala 1 PL) a důkladně promícháme. Ovoce necháme obalit cukrem a máslem, tak aby mírně změklo a odstavíme z plotny.
Těsto vyjmeme z lednice a rozpůlíme na polovinu.
Jednu polovinu vyválíme na válu do 2 mm tloušťky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí lžíce přeneseme náplň do středu těsta, tak aby nám zbyl cca 5 cm okraj.
Okraje těsta přehrneme dovnitř, pomažeme vejcem a galetku pečeme cca 35 min. při 180 stupních, dokud těsto nezezlátne a náplň nebude lehce bublat.  To stejné uděláme i s druhou částí těsta.

Po upečení necháme galetku na mřížce vychladnout a před podáváním ji poprášíme třtinovým moučkovým cukrem a můžeme ozdobit mátou nebo meduňkou.

 

 

Zbyly vám jahody nebo rebarbora? Vyzkoušejte tyto vláčně bezlepkové muffiny s rebarborou a jahodami !

http://www.celiaxmoni.cz/muffiny-s-rebarborou-a-jahodami/

Další recepty