24.09.2021

Honzovy buchty se švestkama

Honzovy buchty se švestkama 


Ingredience :

500 g bezlepkové mouky (natures promise na sladké pečení)

125 g másla

2 žloutky

50 g cukr krupice

1 balení vanilkového cukru

1 čl rumu

300 ml mléka

40 g bezl.kostky droždí

Špetka soli

Švestky

 


Postup :

Hluboký plech si vymažeme olejem a troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Předem bych chtěla napsat, že je u kynutého těsta moc důležité, aby byly všechny suroviny pokojové teploty /až na mléko, které se ohřívá/. Pokud budete mít dokonalý kvásek a do těsta přidáte studená vajíčka nebo rum, proces kynutí se zastaví.

Uděláme si kvásek.

Mléko (150ml) si ohřejeme tak, aby bylo teplé. Nesmí být horké a zároveň studené. Pokud budete ohřívat v mikrovlnce, doporučuji před podáním droždí mléko promíchat lžičkou a ochutnat. Velmi často se totiž staně, že je mléko teplé jen na povrchu a zbytek je studený.- což nám samozřejmě pokazí, aby kvásek rostl.

Droždí rozdrobíme do hrnečku s mlékem, přidáme cukr a lžičkou promícháme. Necháme 10-15 minut pracovat , dokud nám nezačně kvásek růst – bublat.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky i rum pokojové teploty a zbylé mléko vlažné teploty. Přidáme kvásek a bud´ rukou nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto.

Těsto dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Já dávám kynout do mikrovlny /nezapínám ji/.

Jakmile máme těsto vykynuté, začněmě dělat buchty. Ruce si “namočíme” do oleje (nepodsypáváme vál ani si nemoučíme ruce! Tím se těsto vysuší !!!) a nabíráme lžicí nebo rukou stejně velké kousky těsta. Ty rukama roztáhneme a pokládáme do jejich středu švěstky.

Vezmeme do dlaní a utvoříme hladkou kuličku. Pokládáme těstně vedle sebe na plech – nenecháváme rozestupy !

Na závěr buchty důkladně pomažeme olejem, necháme ještě cca 15 minut kynout a dáme péct do zlatova. Cca 25 minut. 

Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem.

 

TIP : aby nebyl povrch upečených buchet tvrdý, ihned po upečení je ze shora pomažte touto směsí = 1PL vlažné vody + 1PL rum + 1čl cukr krystal

TIP : mouku můžete použit v poměru 300 g pohankové mouky a 200 g uni bezlepkové.

Další recepty