24.09.2021
Ingredience :
500 g bezlepkové mouky (natures promise na sladké pečení)
125 g másla
2 žloutky
50 g cukr krupice
1 balení vanilkového cukru
1 čl rumu
300 ml mléka
40 g bezl.kostky droždí
Špetka soli
Švestky
Postup :
Hluboký plech si vymažeme olejem a troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Předem bych chtěla napsat, že je u kynutého těsta moc důležité, aby byly všechny suroviny pokojové teploty /až na mléko, které se ohřívá/. Pokud budete mít dokonalý kvásek a do těsta přidáte studená vajíčka nebo rum, proces kynutí se zastaví.
Uděláme si kvásek.
Mléko (150ml) si ohřejeme tak, aby bylo teplé. Nesmí být horké a zároveň studené. Pokud budete ohřívat v mikrovlnce, doporučuji před podáním droždí mléko promíchat lžičkou a ochutnat. Velmi často se totiž staně, že je mléko teplé jen na povrchu a zbytek je studený.- což nám samozřejmě pokazí, aby kvásek rostl.
Droždí rozdrobíme do hrnečku s mlékem, přidáme cukr a lžičkou promícháme. Necháme 10-15 minut pracovat , dokud nám nezačně kvásek růst – bublat.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky i rum pokojové teploty a zbylé mléko vlažné teploty. Přidáme kvásek a bud´ rukou nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto.
Těsto dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Já dávám kynout do mikrovlny /nezapínám ji/.
Jakmile máme těsto vykynuté, začněmě dělat buchty. Ruce si “namočíme” do oleje (nepodsypáváme vál ani si nemoučíme ruce! Tím se těsto vysuší !!!) a nabíráme lžicí nebo rukou stejně velké kousky těsta. Ty rukama roztáhneme a pokládáme do jejich středu švěstky.
Vezmeme do dlaní a utvoříme hladkou kuličku. Pokládáme těstně vedle sebe na plech – nenecháváme rozestupy !
Na závěr buchty důkladně pomažeme olejem, necháme ještě cca 15 minut kynout a dáme péct do zlatova. Cca 25 minut.
Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem.
TIP : aby nebyl povrch upečených buchet tvrdý, ihned po upečení je ze shora pomažte touto směsí = 1PL vlažné vody + 1PL rum + 1čl cukr krystal
TIP : mouku můžete použit v poměru 300 g pohankové mouky a 200 g uni bezlepkové.