23.03.2021

Honzovy buchty se švestkama

Honzovy buchty se švestkama

Ingredience :

* 1/2 bezlepkového droždí
* 130 ml vlažného mléka
* 50 g cukru Krystal
* 350 g bezlepkové mouky Jizerky (zelená)
* 1 vejce
* 1 PL rumu
* 60 ml oleje
* Švestky nebo jiná náplň dle chuti
* olej na vymazaní plechu a pomazání buchet

 


Postup :

Hluboký plech si vymažeme olejem a troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Předem bych chtěla napsat, že je u kynutého těsta moc důležité, aby byly všechny suroviny pokojové teploty /až na mléko, které se ohřívá/. Pokud budete mít dokonalý kvásek a do těsta přidáte studená vajíčka nebo rum, proces kynutí se zastaví.

Uděláme si kvásek.
Mléko si ohřejeme tak, aby bylo teplé. Nesmí být horké a zároveň studené. Pokud budete ohřívat v mikrovlnce, doporučuji před podáním droždí mléko promíchat lžickou. Velmi často se staně, že je mléko teplé jen na povrchu a zbytek je studený.- což nám samozřejmě pokazí, aby kvásek rostl.
Droždí rozdrobíme do hrnečku s mlékem, přidáme cukr a lžičkou promícháme. Necháme 10-15 minut pracovat ,dokud nám nezačně kvásek růst – bublat.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce i rum pokojové teploty a olej. Přidáme kvásek a bud rukou nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto.

Těsto dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Já dávám do mikrovlny /nezapínám ji/.

Jakmile máme těsto vykynuté, začněmě dělat buchty. Ruky si “namočíme” do oleje (nepodsypáváme vál ani si nemoučíme ruce! Tím se těsto vysuší !!!) a nabíráme lžicí nebo rukou stejně velké kousky těsta. Ty rukama roztáhneme a pokládáme do jejich středu švěstky (nebo jinou náplň). Vezmeme do dlaní a utvoříme hladkou kuličku. Pokládáme těstně vedle sebe na plech – nenecháváme rozestupy !

Na závěr buchty důkladně pomažeme olejem, necháme ještě cca 15 minut kynout a dáme péct do zlatova.

Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem.

 

TIP : aby nebyl povrch upečených buchet tvrdý, ihned po upečení je ze shora pomažte touto směsí = 1PL vlažné vody + 1PL rum + 1čl cukr krystal

 

 

Další recepty