27.06.2019
Jahodové košíčky s pudingem
Ingredience na 5 košíčků :
160 g bezlepkové směsi (60g bezlepkových ovesných vloček, 60 g rýžových vloček, 30 g pohankových vloček , 10 g lnu) = nebo 160 g bezlepkových vloček
50 g másla
1 vejce
(Med, bude-li třeba)
Náplň : bezlepkový vanilkový puding* , jahody
Postup :
Připravte si kuchyňský procesor. Nejprve v něm rozmixujte všechny ingredience zvané směs. (Buď vše rozmixujete na jemnou mouku nebo necháte s menšími kousky jako já.)
Přidáte vejce, změklé máslo a rukou vypracujete vláčný základ, který necháme v lednici odpočinout (cca 20minut).
Připravíme si formičky, které vymažeme máslem a vysteleme je směsí z lednice tak, abychom měli uprostřed důlek na náplň a vyšší okraje.
Pomocí lžičky naplníme střed vanilkovým pudingem* a poklademe jahodami.
Pečeme cca 20-25 minut při 180 stupních. Hotové košíčky můžeme ozdobit mátou nebo meduňkou.
Lže je konzumovat studené z lednice (příjemně osvěží v letních dnech) nebo za pokojové teploty.
*
Vanilkový puding bez lepku
Ingredinece :
250 ml mléka
15 g kukuřičného škrobu
2 lžíce vanilkového cukru
žloutek
Postup :
Odlijeme si cca 50 ml mléka, do kterého vmícháme kukuřičný škrob, žloutky a cukr. Zbývající mléko si dáme vařit.
Když se začne mléko vařit (nesmí bublat!), přidáme do něj mléko s rozmíchaným škrobem a mícháme, dokud směs nezhoustne.