11.04.2021

Jarní hráškové risotto

Jarní hráškové risotto

Ingredience na hráškové pyré (pro zelenou barvu risotta) :

* 1 hrnek mraženého/čerstvého hrášku
* 3/4 hank zeleninového vývaru
* Sůl a pepř

Ingredience na risotto :
* 3 hrnky vývaru nebo vody
* 1 PL olivového oleje
* 1 střední červená cibule
* 1/2 hrnku suchého bílého vína
* 1 stroužek česneku
* 1 hrnek rýže na risotto (arborio)
* ¼ hrnku strouhaného parmezánu
* 1 hrnek čerstvého/mraženého hrášku
* Sůl a pepř

Na ozdobu : strouhaný parmezán, výhonky řeřichy

Postup :

Hráškové pyré

Všechny ingredience na hráškové pyré rozmixujeme tyčovým mixérem a odstavíme. Dochutíme solí a pepřem.
Pokud nepotřebujete mít barvu risotta zelenou, tento krok můžete vynechat.

 

Hráškové risotto

Na oleji necháme zešklovatět cibuli, nakrájenou na malé kostičky a česnek na tenké plátky (obojí musí jen zesklovatět, nesmí zhnědnout, jinak nám pokrm zhořkne).

Přidáme rýži a zalijeme vínem. Necháme vařit do té doby, než se nám všechno víno vypaří. Pokud nemáte otevřené víno, můžete také použít vinný ocet.

Jakmile je víno vypařené, zalijeme rýži vývarem a necháme povařit, dokud nebude rýže al dente (tedy hotová na skus).

Přidáme nastrouhaný parmezán a hrášek. Hrášek nepřidáváme dříve, protože mi stratil barvu (nebyl by krásně zelený ale zabarvil by se do okrova). Promícháme vařečkou, dochutíme solí a pepřem a risotto máme hotové.

Zdobíme strouhaným parmezánem a v mém případě jsem zdobila ještě řeřichou.

Další recepty